tisdag 2 november 2010

Ambiente sätter trender

Ambiente i Frankfurt är en av världens största fackmässor inom inredning, glas, porslin, köks- och presentprodukter och arrangeras årligen i februari månad.
I förra veckan träffade bloggen Nicolette Naumann, vice vd för de stora branschmässorna Ambiente och Tendence i Frankfurt. Besöket arrangerades av Frankfurtmässans svenska kontor, där Catharina Jansson och hennes kollegor bjöd in till en informativ pressfrukost i vackra Skridskopaviljongen på Kastellholmen.

Ambiente är en av världens ledande branschmässor och samlar 4 500 utställare inom tre huvudområden: Dining, Living och Giving. Utbudet är enormt liksom mediauppbådet (2 200 journalister) och besökarskaror från hela världen (133 000 besökare).

I mässkonceptet ingår designtävlingen Design Plus, utställningen Talents med nyetablerade formgivare samt trendprognosen Ambiente Trends. I samarbete med trendbyrån bora.herke identifierar Ambiente här fyra moderiktningar inom inredning.

Vid pressträffen fick Nicolette Naumann frågan om inte risken med förutsägbara trender innebär en likriktning i butikernas utbud? Same, same över hela världen...?

– Styrkan i Ambiente är den stora bredden. Trendguiden blir på så sätt ett verktyg och en hjälp för butiker och varuhus. Men utbudet  produkter på Ambiente är så enormt, så inköparna gör ändå sina individuella val inom varje trend, menade Nicolette Naumann.

Hon jämförde här med inredningsmagasinet Elle Deco, utgiven på ett tjugotal marknader, men där varje enskild utgåva särskiljer sig, beroende på i vilket land den produceras.

Ambiente arrangeras 11 till 15 februari 2011. Årets överskrift för konceptet är Coming Home och för nästa säsong presenteras fyra trender: Cute, Raw, Refined och Mash.

Här bjuder bloggen en liten förhandstitt:

Cute möter med 50-tal i ny form.
1. Cute. Glättigt och chict fortsätter 50-talet att inspirera i mönster och material. Färgskalan innehåller mycket gult, dämpade, pastelliga nyanser av grönt, aprikos, brunt och grått. Nostalgi, visst, men med en modern, lite feminin twist.
Rufft och tufft med inslag från naturen i Raw.
2. Raw. Här fortsätter inspirationen från verkstäder och industrier, men inslag av en grovt tillyxad natur. Slitna, patinerade ytor, rost, klarglas och trä är bärande inslag. Blått och petrol är accentfärger i en brun/beige färgpalett.
Refined - den ruffa trenden dras mot en mer raffinerad minimalism.
3. Refined. Här samsas uttryck för en raffinerad minimalism där gamla och nya klassiker lirar i ett mer sofistikerat sammanhang med blanka ytor och mer starka nyanser av blått och gult som accentfärger vid sidan av vitt, svart och coolt beige.
Multikulti är tema i Mash.
4. Mash. Färgrikt, mönstermixat och multikulturella inslag präglar riktningen som samlar såväl uttryck för hantverk som inslag från Asien, Afrika och Europa. Här möter världen i ett stort etniskt kalejdoskop.
                                                              www.ambiente.messefrankfurt.com

1 kommentar: