onsdag 23 september 2015

Tore Johnson i Paris

Utställningen Tore Johnson - bilder från Paris under valven på Nordiska museet i Stockholm. 
Poetisk bildskatt på Nordiska museet

Hösten är en perfekt tid att gå på museum och en utställning värd både ett och två besök är Tore Johnson - bilder från Paris som visas på Nordiska museet i Stockholm.

Som många andra fotografer lockades den unge Tore Johnson till efterkrigstidens Paris och skapade bilder i det nya realistiska manér som bland annat lanserats via magasin som Life och Magnumfotograferna Robert Capa och Henri Cartier-Bresson.


Realism i ett slitet och trasigt Paris i slutet av 1940-talet visas i Tore Johnsons bilder på Nordiska museet. På annonspelaren syns även en affisch för filmen Rom - öppen stad i regi av Roberto Rossellini. Banbrytande filmkonst även det fjärran från dåtidens Hollywoodmelodramer. 
Tore Johnson var förstfödde son till den hyllade proletärförfattaren Eyvind Johnson och faktiskt född i en förstad till Paris.

Paris kullerstenar i regn. Foto: Tore Johnson.
Förhållandet med fadern var mycket komplicerat och Tore Johnson gick sin egen väg i ett bohemiskt vagabondliv som tog honom runt i världen.

Tore Johnson ingick i gruppen Tio Fotografer och i dag finns hans massiva bildskatt på över 6 000 bilder i Nordiska museets arkiv.

Flicka med baguette som hon delar med en hungrig hund i en sliten port i Paris. Foto: Tore Johnson.
I utställningen med Parisbilder ingår 48 verk och urvalet har skett i samarbete mellan fotografen Stig Hammarstedt och Nordiska museets intendent Jonas Hedberg. Till hjälp har de även haft Tore Johnsons son Olof Johnson.

Galleriet under de stora valven i Nordiska museets pampiga byggnad är en perfekt inramning till Tore Johnsons fina bildverk, människor och miljöer på marknader och gator, i parker, butiker och portar i ett fattigt, slitet och sargat Paris i slutet på 1940-talet.

Fina fotografiska verk väl värda ett museibesök i höst!
Det realistiska gatufotografiet brukar omskrivas som Photographie humaniste och det stämmer alldeles utmärkt på Tore Johnson.

Utställningens bilder är inte enbart gripande, utan även vackra kompositioner med mycket humor och värme.

Ögonblick i slutet på 1940-talet, fångat av Tore Johnson. 
Tore Johnson har ett bildspråk som i sitt mjuka och lågmälda berättandet påminner om en av mina absoluta favoriter inom genren, fotografen Willy Ronis.

Poetisk realism som även lyckas gripa tag utan exploaterande övertoner och excesser!
Här fotografen Tore Johnson själv i en av Nordiska museets nischer. 
Fotografen Tore Johnson levde och verkade som en bohem och avled endast 52 år gammal. Nu får hans fina bildverk leva vidare och skapa insikt, kunskap och inspiration för nya betraktare.

Utställningen Tore Johnson - bilder från Paris pågår fram till 8 maj 2016. Missa den inte!

                                      nordiskamuseet.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar