tisdag 8 september 2015

Monterstopp på Tendence (2)

Som alltid på mässorna i Frankfurt - Flowers in scene - fantastiskt fina blomsterarrangemang att njuta av vid mässans caféavdelning. 
Hantverk i mässfokus

Årets Tendencemässa i Frankfurt samlade drygt 1 100 utställare och lockade 29 000 besökare från 83 länder. Mässan, som närmast kan jämföras med svenska Formex, är trots vikande siffror (2014: 34 480 bsökare från 88 länder) fortfarande Tysklands viktigaste inköpsplattform för andra halvåret.

Gissningsvis kommer dock konceptet att ses över och vidareutvecklas till kommande säsong.

Utställningen Linking Maker + Market på Tendence/Ecostyle, fint iscensatt av CBI, holländska statens program för handelsfrämjande åtgärder i utvecklingsländer.
Men om svenska Formex riktar sig till marknader i Norden i första hand är Tendence en mässa med internationellt stuk, både sett till utställande företag som till gästande designer och besökare. Här har Tendence en viktig styrka och de unga formgivarna är väl värd sina monterstopp.

Undermässan Ecostyle tappar, men under den etiketten kring hållbar tillverkning hittar vi en av mässans bästa utställningar - Linking Maker + Market - med tillverkande hantverksföretag från Afrika och Asien.

Bakom initiativet ligger CBI, holländska statens utrikeshandelsinstitut.

Utställningen presenterar högkvalitativa produkter som dessbättre inte anpassats för kommersiell försäljning, utan där färger och former följer respektive lands hantverkstradition.

Här några fina exempel ur utställningen...

Fina flätade förvaringskärl från Design Africa, baserade i Kapstaden, Sydafrika. 
Flätverk från Design Afrika som samarbetar med lokala hantverkare i drygt tiotalet afrikanska länder. Kontroll av material och hållbar odling ingår i projektet med mål att bevara det traditionella hantverket och skapa inkomster för de lokala hantverkarna och verkstäderna. 
Flätade fat från WomenCraft i Tanzania. 
Pendlar med fint hålmönster från Urban Nomads i Egypten. 
Handblåst glas från Yadawee i Egypten. 
Väskverk signerade Verve Leatherware baserat i Bangladesh. 
Traditionellt hantverk från provinserna KwaZuluNatal i Sydafrika presenterade via Africa!Ignite. 
Titta gärna in på cbihomelifestyle.com för fler fina exempel på hantverket som presenterades på Ecostyle i Frankfurt.

Tendence lockar även många skickliga unga designer som arbetar med konstnärligt hantverk och nya material som ställer ut i avdelningen Talents.

I år var produkterna av hög kvalitet, både i utförande och uttryck.

Kika här...
Motion series. Keramisk skönhet i vitaste porslin, design studio Kyumngmin Lee, baserade i Halle, Tyskland. 
Mer keramiska delikatesser. Porslinsserie målad i trompe l´oeil av keramikern Doris Bank, som ställt ut tidigare på Messe Frankfurts monterarena. 
En väska värd Guldlock. Flätat hantverk Knot av brasilienfödda modedesignern och kreatören Renata Hori. Materialet är golden grass som växer i just Brasilien. Fantastiskt! 
Mer gyllene flätverk i halssmycken, design Franziska Rappold. 
Avslutningsvis i montersvepet från Tendence i Frankfurt. Vacker turkisk keramik från Universe Poterie som lite märkligt fått monterplats i hallen med juldekorationer.  


                                       messefrankfurt.com 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar