onsdag 16 juli 2014

Trädgårdsonsdag...

Oregano, fransk dragon, salvia, citronmeliss och timjan omringade av lavendel. Den stensatta gamla rabatten grävde vi fram under lager av jord och ett enormt spireabuskage. 
Lavendel, rosor och hallonsnår   

I sommarkvällens släpljus, i lugnet och tystnaden efter dagens strilande regn, möter trädgården med förnyad grön skönhet och milda dofter. Det är nu sjunde sommaren efter vår flytt från stora huset. Då fanns här endast högt gräs och stora förvuxna buskage och mossiga stenhällar...

Men - vi klippte ner, rensade bort mossa, planterade och byggde ett litet växthus och tog tillvara de växter vi hittade i snåren. Flyttade aklejor, gullvivor och syrenskott och spred ut vallmofrön från de praktfulla gamla plantorna i vår gamla trädgård.

De gröna nyinköpen har varit få. Men genom att samla frön och dela plantor, ta tillvara och se vad trädgården haft för skatter dolda i marken, har vi skapat en doftande oas runt vårt nya hus...


De små fina rosa rosetterna i rosenbusken vi fick från en underbar gammal trädgård invid Helge å i Åhus. 

Västhuset med vildvin vi tog med som små skott och en drygt femtioårig röd ros från vår tidigare trädgård kring den stora sekelskiftesvillan samsas med de klättrande New Dawn-rosorna som vuxit sig så ståtliga på några få år. 

Blommande funkia i stensatt rabatt, en fin nykomling i trädgården. 

Lavendel igen! Här breder den ut sig i en zinkbalja utan botten som blev ett perfekt växtkärl. 

Den tredje New Dawn-rosen planterades tanig invid husknuten och klänger och kränger sig med enorm växtkraft uppåt och utåt åt alla håll. Vi låter den hållas bäst den vill och njuter av doften i sommarkvällen. 

Trädgårdens lavendelvärsting bildar snart ett buskage. Men så var det också en fantastisk tjockstammad och gammal goding vi fick från familjen med den bedagade, vildvuxna och så oerhört vackra trädgården i Åhus.

Mer doftande fägring i form av luktärt som nu är inne på fjärde generationen från samma lilla fröpåse! Jominsann, vi skördar på hösten, tar in ärtskidorna som får torka och släppa sina frön. I april, när frosten släpper, sätter vi frön på nytt igen...! 
Sommarens första hallon mognar, vilken lycka! Hallonsnåren formades av de små skott som tog sig upp ur gräsmattan när vi bestämde oss för att inte klippa. 
Tips! Växter har sina egna vägar till överlevnad. Ibland kommer de helt enkelt inte upp ur jorden, eller, beroende på säsongens väder och vindar, blir växtkraften svag.
Ett tips till dig som exempelvis flyttar till ett hus på en äldre tomt är att låta gräset växa upp en bit.
Se vad som kommer upp i jorden. Kanske har du som bloggen tur att hitta vackra gullvivor, akleja, prästkragar och gulmåra i gräsmattan.
Vi grävde upp och tog tillvara plantor, flyttade till ny plats i rabatter, invid plank och husknut där de fått nytt liv och växtkraft. Alldeles gratis fick vi också på detta sätt ett helt hallonsnår med fina, stora och underbara bär!
När hösten kommer, skörda frön från sommarblomster för spridning till våren.

Kika under etiketten Grönt är skönt i Arkivet- här berättar vi mer om vår trädgård och grön inspiration - trevlig läsning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar