söndag 13 juli 2014

Sommarskrapet...(forts)

Trädgårdsstolar med träsits och järnstomme ska fixas till i sommar. 

Rost och murket trä...

I den varma soliga sommarmorgonen startar vi projektet med att fixa till de gamla caféstolarna, inköpta på Myrorna för en hundralapp.

Nu lägger sig också den första euforin över fyndet. Vid en närmare inspektion inser vi att skicket trots allt inte är så bra på den bedagade duon som vi först trodde...

Övermålade flagor och rost i stomme och skruvar. Mycket jobb väntar vår vintagevackra vision! 

Den ena stolens sits kan vi skrapa, slipa, olja in och måla utan större problem. Men den andra sitsen visar sig ha torrt och rötskadat trä i alla spjälor utom en!
Varje sits består av sju trädelar som sitter fastnitade i järnstommen. När vi skrapar bort färgen visar det sig att hela sex bitar i den ena sitsen tyvärr är så pass rötskadade att det bästa är att byta ut dem!

Ett streck i räkningen, men samtidigt en liten utmaning att återställa stolarna till nytt liv och funktion. De är de värda med sina smidda järnstativ och fint formade träsitsar.

Torrt och rötskadat trä i stolsitsarna måste bytas ut, de gamla nitarna sågas loss, rosten skrapas, nytt virke inhandlas, sågas till och sättas fast med nya nitar eller bultar som stämmer i utseende. 


De rundade ryggstöden har även de målats över i omgångar och här finns ännu mer rost i stolens smidda järnstomme.  

Vi behöver köpa nytt trä till sitsens spjälor samt några nya skruvar eller bultar som stämmer i utseende med de ursprungliga. Nitarna i stolens sitsar måste sågas bort och ersättas med nya.

Bultarna i stolarnas ihopfällbara krysstag har rostat sönder och sitter helt fast. Här krävs att vi borrar bort delarna, borstar bort all rost och letar reda på nya bultar i rätt dimension.

Rost och åter rost...
Inköpslistan växer och mycket underarbete återstår med att skrapa och olja in sitar och ryggstöd, borsta bort rost och laga järnstommar innan vi kan börja måla.

Vi rapporterar vidare - missa inte resan mot sommarens vintagevackra vision!


Mer jobb än vi trodde - men visionen om vintagevackra gamla caféstolar finns där! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar