onsdag 9 juli 2014

Coolt i Cupertino

Liten oansenlig skylt leder väg till en av USA:s mesta designstäder. 

Säkert stopp i södra Kalifornien 

Ingen som kan sin samtidshistoria i allmänhet och Apples företagsresa i synnerhet missar ett stopp i Cupertino, staden väst om San Jose i det vackra och kuperade landskapet Santa Clara County.

I Cupertino ligger Apples huvudkontor. Här gick Steve Jobs i high school och det var här han tillsammans med Steve Wozniak startade den osannolika och hisnande företagsresan med Apple.

Hyrbilen svänger in på historisk mark på adressen 1-6 Infinite Loop. Siffran 1 står för huvudentrén, resten är nummer på varje huskropp i cirkeln av byggnader.

En ständig ström av unga Appleanställda som går, cyklar, åker skateboard in till jobbet. Eller kör upp och parkerar sina eldrivna Tesla på företagsparkeringen.


Adressen Infinite Loop är Apples huvudkontor, byggt i en cirkel med numrerade entréer.

Staden Cupertino ligger högt i rankingen, såväl sett till utbildningsnivå som inkomst, jämfört med andra amerikanska städer. Så även om Appleaktien hoppar och konkurrensen är mördande från företag som Samsung andas staden med sina blanka företagsfasader framgång och framtid.

Entreprenören Steve Jobs drevs av att skapa produkter med funktion - och form. Han hade ett otroligt designdriv och en intuition kring innovativ formgivning.

Inspirationen kom från funktionalism, Bauhausskolan och framstående industridesign av bland andra Dieter Rams. Ett formspråk inte minst synligt i The Infinite Loops strama fasader där huskropparna placerats i en cirkel.

Det är helt enkel supercoolt! Kika här...


Steve Jobs känsla för design och mustiga inspiration från bland annat Bauhausskolan är väl synligt i  byggnaderna med raka, strama linjer, ljusa sandstensfärgade fasader och fönster i sköna gröna nyanser som matchar de omgivande olivträden.  
Alla bilar på området är svarta som det här pickup-fordonet på parkeringen syns ovanligt många coola modeller av elbilen Tesla. 
Längre än så kommer vi inte. Innanför dörrarna i huvudentrén råder fotoförbud, ingen släpps förbi de vaktförsedda spärrarna utan ett maffigt passerkort. 

Unikt shopstop

Intill huvudkontorets entrébyggnad leder skylten The Company Store in till den enda butik i världen som säljer loggoförsedda Appleprylar.

Här finns kepsar, t-shirt, jackor, nyckelringar, termosar, muggar och en uppsjö lurar, sladdar och tekniska prylar - men inte en enda dator eller mobil!

Liten skylt till en världsunik Applebutik. 

En snackis i sig såklart att det bara är i Cupertino du kan köpa Applesouvenirer. Vi ser också de allra flesta besökare vända ut genom dörrarna med en loggoförsedd prasslande påse i händerna...


Visserligen står skärmarna på rad, men i The Company Store är det andra prylar som gäller...

... muggar med äppellogga som inte går att köpa någon annanstans i världen!

Populär souvernir från Infinite Loop i Cupertino, CA, USA.

Apple bygger på nytt

The Infinite Loop kommer att ersättas av ett nytt huvudkontor. Redan för tio år sedan ansökte Steve Jobs om bygglov för The office of the future på mark som Apple köpt från datortillverkaren Hewlett -Packard.

Det nya Campus 2 ligger endast några kilometer från nuvarande huvudkontoret. Byggnaden har ritats arkitektfirman Foster + Partners och liknar en rymdskepp som landat i den kaliforniska grönskan.

Apples nya huvudkontor Campus 2 är ritat av arkitekterna Forster + Partners och beräknas vara färdigbyggt 2016. 

Campus 2 med en yta på 260 000 kvadratmeter rymmer 12 000 anställda. Prislappen är omtvistad, någonstans kring 33 miljarder beräknas bygget kosta.

Svenska Skanska är en av huvudentreprenörerna i ett samriskbolag för nya Applekontoret i Cupertino som beräknas stå klart 2016. En säkert stopp på kommande resor till södra Kalifornien!


Glasade fasader på Campus 2 i Cupertino. 
Tips! 
Bästa sommarläsningen (för dig som inte redan plöjt tegelstenen på drygt 650 sidor) är den lysande biografin om Steve Jobs. Författaren är journalisten Walter Isaacson, tidigare ordförande för CNN och chefredaktör för Time Magazine bland annat.

Isaacson samarbetade in i det sista med den då svårt cancersjuke Steve Jobs och gjorde fyrtiotalet intervjuer med honom samt hundratalet intervjuer med kollegor, konkurrenter, fiender och vänner.

Boken är fascinerande och väjer inte för att beskriva alla sidor av Steve Jobs liv med framgångar, motgångar och hans extremt komplexa personlighet och driv beskrivs beskrivs brutalt öppet. Jobs döljer inget och inte heller väjer familj och människorna i Jobs liv att berätta för de mörka sidorna i hans liv.

Steve Jobs tog själv kontakt med Walter Isaacson som tidigare skrivit ett flertal omtalade biografier och utan krav på att godkänna eller ens läsa texten la han ut uppdraget till det som är den enda auktoriserade boken om en av vår världs största och banbrytande affärsgenier.

Steve Jobs - en biografi (Albert Bonniers Förlag) är helt enkelt en omistlig, spännande, intressant och på många sätt gripande läsupplevelse - så missa den inte!

Souvenir och en omistlig bok om en unik man och en osannolikt spännande historisk företagsresa. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar