söndag 4 augusti 2013

Mio i retroform

50-talsinspiration i soffa och fåtölj Ruccola - höstnytt hos möbelkedjan Mio.

Smygtitt på kedjenytt

Mitt i supersommaren landar möbelkedjan Mios inredningsnyheter på bloggens skrivbord. Som vanligt har kedjan sneglat hit och dit och presenterar en bred och spretig mix, allt enligt affärsidén att "vara det självklara valet för den pris- och kvalitetsmedvetna kunden.."

Mio (ursprungligen Möbelhandelns Inköps Organisation) grundades redan 1962 och har under vd Christina Ståhls ledning gått från förlust till vinst. När Ståhl i höst tar över som vd för modekedjan MQ lämnar hon ett Mio på topp. Möbelkedjan, som omsätter drygt 1,3 miljarder redovisar en vinst på 61 miljoner och utsågs till Årets butikskedja 2013.

Om några veckor kallar Mio till pressvisning av höstens nyheter. Bloggen bjuder en liten förhandstitt med fokus på retrolinjer.

Soffan Ruccola med svängda sidor och spetsiga svartlackade ben har tydlig 50-talsinspiration. Ruccola finns även som fåtölj.


Lättplacerad samtidsform. Soffan Ruccola finns förutom i blått även i grönt. 
Sidobord har i rådande retrovåg fått ett rejält uppsving. Inredningsreportagen visar handplockade designerskåp i teakskåp och hantverksmässigt tillverkade smarta nya skåp vinner marknad. Ett utmärkt exempel är svenska möbelföretaget Zweed med produktion i Sverige av sidobord Moodi och serien Peep (se www.zweed.se).


Ikea lanserade massproducerade snarlika skåp i sin uppdatering av sortimentet Ikea Stockholm i våras.

Hos Mio i höst ser sidobordsvarianten Anton ut såhär...
Anton heter Mios uppdatering av sidobordsförvaring. 
Hyllor med genomsikt är ytterligare en stor produkt i världens möbelsortiment. På årets möbelmässor i Stockholm och Milano presenterades ett antal hyllor ( se Mässrapport i Arkiv).

Mio lanserar motsvarande hyllan Cornell, en kombo av vikskärm och hyllplan.

Hyllan Cornell finns även i vitlack i Mios höstsortiment.  

Hemmakontoret kommer alltmer i fokus i vårt nomadiska, digitala livsstil och nyheterna för arbetsplatsen presenteras hos Mio i serien Office med vägghyllor, förvaringsskåp och snurrstolar.

Office på hemmaplan hos Mio i höst. 
Tips!

En arbetsplats ställer krav på förvaring, god belysning, sittkomfort och hemmakontoret ska helst också synka med hemmets övriga ytor i färg och form. Alltför ofta riskerar hemmakontoret att bli en junkig avställningsplats och inte alls den där sköna, inspirerande och coolt kreativa platsen...

–  Välj en färg på bord, stol, hyllor och en accentfärg/färgskala på tillbehör. Gillar du trä och natur, ta en fåtal favoritfärger på prylarna.
– Satsa på förvaringssystem med få öppna hyllor, utan välj hellre skåp som går att stänga. (Men se till att det finns bra inredning även bakom skåpdörrarna med mappar, boxar och förvaringsprylar :-)
Komplettera öppna bokhyllor med en snygg, tittvänlig serie förvaringsboxar, tidskriftssamlare och pärmar i enhetlig stil.
Piffa upp arbetsplatsens vägg med en fin inramning om plats finns. En skön affisch, en läcker gammal oljemålning, en spegel i guldram lyfter intrycket.
Flexibel möblering funkar fint för hemmakontoret. Ett rullbord blir exempelvis plats för tidskrifter och arbetsmaterial, och kan enkelt flyttas till soffhörnan eller köket.

Nytt hos Mio i höstkatalogen är rullbordet Gina i krom och glas.
Flexibla Gina i möbelkedjan Mios nyhetsflöde. 

I sommarhettan med strålande sol känns en mörk höst och vinter väldigt avlägset. Men - det kommer en tid av sprakande brasor och tända ljus.

Ljusstakar har kommit rejält på modet och lanseras trendriktigt i material som betong, rent trä och blank metall. Samt givetvis i den stora inredningsfärgen svart!

Mio grupperar svarta, grå och silverfärgade ljusstakar Market med svarvade former i höstsortimentet.

Stil från förr i ljusstakar Market från Mio. 
Tips! 

Fixa din egen personliga samling ljusstakar. Kika på sommarloppis och i andra-handsbutiker efter äldre ljusstakar. Samla i stil och måla i svart, grått, pastell eller metall. Sprayfärg är enkelt att måla med. Men ett bra tips är att köpa provburkar av exempelvis sköna färgnyanser hos tillverkare som Fired Earth eller Farrow and Ball.

Och leta runt i hemmets vrår  - även blomkrukor, skålar, ramar, porslinsfigurer, piedestaler, leksaksrobotar, skålar och fat kan bli läckra i metall, neon, pastell eller grafiskt svartvitt.
Fynda och måla på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar