söndag 28 juli 2013

Rotting re-make (2)

Provmålning med gott resultat.
Provmålning ...

Jakten på den perfekta färgen till sommarens renoveringsprojekt (Se Vintagevacker vision i Arkiv) är intensiv och nu har vi ringat in några tänkbara nyanser. Dags för provmålning!

Ur garagets outsinliga gömmor letar vi fram ett fullt fungerande om än lite skamfilat rottingbord. Bordet har stått på en veranda i ett sommarhus tillsammans med bland annat en fåtölj.

Eftersom vi fixat till fåtöljen med finfint resultat (Se Rotting re-make i Arkiv) - tja, varför överge ett vinnande koncept..

Stabilt rottingbord i väntan på re-make...

Bordets flagnade fernissa slipas av, ett snabbt och enkelt jobb i sommarsolen utomhus. Med på provmålningsresan tar vi en stabil pall från Ikea i massivt trä, inköpt på Myrorna med planen att måla svart (Se Vintage Ikea i Arkiv).

Svart blev pallen inte, men nu står den slipad och redo att tillsammans med rottingbordet få ny färg. Nyansen vi ska testa kallas Brassica på kartan över väggfärg hos brittiske tillverkaren Farrow and Ball.

Men vi behöver ju en lackfärg som tål slitage...


Färg som står pall för prov.
En liknande grålila nyans - S 4010-R50B - hittar vi hos färgtillverkaren Nordsjö. Färgen kallas Tintorama Superfinish och håller matt glans 5.

Färgprov och matchande gardin. 

Kod för grålila provmålning.
Tips! 

Ett gott råd är att alltid provmåla både väggar och möbler. Det som verkade vara den ultimata färgen - i butiken -  kanske blir totalt fel när den kommer upp på hemmets väggar eller ett ommålat prylfynd.

Så försök måla upp exempelvis ett väggparti eller en pryl eller möbel och testa om färgen verkligen funkar i sitt sammanhang. Den extra kostnad och tid som går åt vid provmålning har man igen i ett perfekt - och varaktigt - resultat.


Fåtölj Ikea, röllakansmatta från Svensk Hemslöjd, inköp second-hand. Grålaserade bokhyllor Ikea Leksvik, utgått ur sortimentet och inköpta på Blocket. 

Bloggens provmålning av rottingbordet och pallen avlöpte med gott resultat. Möblerna fick sig ett rejält lyft och nyansen stämde alldeles utmärkt - i övre hallens lilla läshörna mot röllakansmattan från Svensk Hemslöjd. Inte på den plats i husets entré där vi tänker placera vårt 1800-talsbord...

Jakten på den perfekta färgen till den vintagevackra visionen går därmed vidare. Missa oss inte!


Rotting re-make version 2 blev resultat av bloggens provmålning. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar