måndag 8 juli 2013

Växtkraft!

Vildvin och klematis känger på växthusets väggar. 
Trädgårdssvep i julimorgon

Den svenska sommaren med sitt brokiga väder stabiliserar sig under några dagar med sol och värme. Trädgårdens växtkraft växlar in på en fördjupad och förtätad grönska. Försommarens blomning är över, de praktfulla pionernas kronblad sprids som snöflingor över nyklippt gräs.

Kryddor, lavendel och klematis blommar och det är rosornas tid - i juli månad...

Kryddodling invid uteplatsens plank. 
Bakom garaget har vi skapat en vild naturrabatt. Här ståtar bland annat cikoria med ljusgröna låga blad och långa stänglar med ljust lila blommor. Cikoria växer vilt som ogräs och sprider sig helt galet, men funkar fint i tuktat skick i trädgården.

I slänten bakom garaget blommar cikorian med höga blomstänglar i ljust lila tillsammans med bland annat den blå gurkörten. 

En av årets första underbart doftande New Dawnrosor. 
Huset är byggt på en gammal sommarstugetomt och när vi för något år sedan bestämde att låta gräset växa lite högre sköt såväl ackleja som hallonskott upp ur jorden. Acklejaplantorna flyttade vi till rabatter och invid husknuten och hallonbuskarna rundade vi med gräsklipparen...

Redan första året kunde vi plocka de första egna bären och nu på tredje säsongen är hallonsnåren enorma med mängder med kart - en rekordskörd är på gång i julisolen!

Hallonbuskarna är högre än någonsin... 

... med en lovande skörd av härliga bär. 

Doftschersminens grenar bågnar av blommor... 

... och äppelträden tyngs av kart. 
Tips! 

Den vackra vallmon och aklejorna är utblommande och vi samlar och torkar fröhusen. Att ta tillvara frön är ett smart och enkelt sätt att utöka trädgårdens blomsteruppsättning. Vänd stänglarna med fröhusen upp och ner i enkla burkar av klarglas.

Spara fröna i kuvert med datum och släng ut under senhösten, strax innan trädgården går till vintervila. Efter något år kommer de första gröna bladen och ytterligare någon säsong senare vecklar frösådda blomster ut de första kronbladen.

Vi skördar fröhus från trädgårdens  utblommade vallmo och ackleja och torkar i glasburkar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar