lördag 5 maj 2012

Milano Magnifico!

Skönt slitet läderhantverk hos Poltrona Frau som firar 100 år.  
Jodå, det gick alldeles utmärkt att cykla på coola Ciclotte! Den snitsiga träningscykeln (se Ciao, Ciclotte!) tilldrog sig rejält med intresse där den stod uppställd i Superstudio Piú på Via Tortona under Milanos designvecka.

Milano i april är, bortsett från underbara blommande körsbärsträd och doften av nyklippt gräs i Sempioneparken, ett evigt traskande och raskande runt i mässhallar, montrar, showroom och utställningar.

De stora tunga designföretagen, möbeluniversums giganter, trånar efter världens uppmärksamhet precis som unga smarta innovatörer och förhoppningsfulla elever från Europas designskolor.

Många tecken att tyda, många intryck att fånga upp och fundera över...

Bloggen kör i gång rapporteringen med ett första avstamp i Design Village i Zona Tortona där vi landar pressdagens eftermiddag.
Mer nutida fåtöljkonst i pastellig installation med svenska Gunilla Lagerhem-Ullbergs fina mormorsmatta som rekvisita i montern! (Mattan lanserades hos Kasthall i fjol). 
Vi studsar in i en enorm renoverad fabriksbyggnad där Poltrona Frau Group installerat sig. Företagsgruppen är ett världsledande konglomerat av italienska toppföretagen Poltrona Frau, Cappellini, Cassina och Nemo.

Poltrona Frau, grundat redan 1912, firar jubileum och presenterar sitt högklassiga läderhantverk i mycket strama och enkla möbelgrupperingar på hela övre planet i den läckra industrihallen.
Modern fåtölj och de mest underbara träsvampar vi någonsin sett!/Poltrona Frau.
De nya formerna är mjuka och bulliga och även om det kanske är något av en liten slump så nog ser lamporna Carmencita, design Hikaru Mori, hos Nemo-Cassina lite svamplika ut?
Lampa Carmencita, design Hikaru Mori/Nemo-Cassina. 
Cappellini hissar sina nyheter högt upp i metallriggarna och bygger trevliga välkomnande miljöer på det ruffa betonggolvet.
Högtflygande design singerad Cappellini. 
Nytt och nytt förresten, i miljöerna möter långtifrån enbart nya former. Ett tecken i tiden under designveckan visar det sig.

Många, många är företagen som gräver i arkiven och tar upp äldre design i ny produktion. Ikoner presenteras på nytt, tidigare design uppdateras och förbättras.
Här skymtar Fruitlamp t h, design Daphna Laurens, nyhet i Cappellinis hemlika monterbygge. 
I media har somliga skribenter suckat och fnyst inför årets brist på smaskig ny design under Milanos designvecka. Vi väljer dock en helt annan infallsvinkel och säger: Bravo!

Att vidareutveckla, att produktförbättra, att vårda och värna god formgivning, gott hantverk och produktion, företagstraditioner och tidigare trendriktig design - det är ett tecken i tiden att varmt välkomna!

Dessutom en påtaglig utveckling av hållbarhetstrenden som vi ska se många exempel på under kommande strövtåg i designstaden Milano.
Inga Sempés veckade lampa är inte ny, men det är däremot Rodolfo Dordonis soffa Cuba 25, här i grönt. 
Klassiskt ombonade miljöer är också ett påtagligt inslag in utställningarna där mjuka soffor grupperas, bord och stolar samsas med bokhyllor och där prydnadsföremål, blommor och objekt skapar ett trendriktigt välkomnande.
Cappellini bjuder frukt och blommor på nya Branch Table, design Jakob Wagner
Mönstrade mattor och gröna växter möter bulliga möbelformer i Cappellinis miljöer. Även här är somt´ nytt, annat designikoner ur I Maestri Collection, bland annat möbler av trion Le Corbusier, Paul Jeanneret och Charlotte Perriand.
La Mise heter soffan och Torei heter satsbordet, design Luca Nichetto för Cassina.  Vid väggen bokhylla Nuage, design Charlotte Perriand/Cassina I Maestri Collection. 
På spaning efter den trend som möter... ja, klart glas tar alldeles påtagligt pool position i vaser, glas, objekt och soffbord. Och visst är det både vackert och läckert med gnistrande glas som bryter ljus och så vackert exponerar gröna växter.

Mer av blanka ytor och klart glas bjuder bloggen i kommande inlägg. Det här är bara början...
Trendriktigt glasbord och tittgodis med genomsikt hos Cassina.  

Glas i kupa och brevpressar/Cassina. 

Hommage à Charlotte Perriand/Le Corbusier hos Cassina. 

Perriands design har fått många, många efterföljare genom åren. Men inget slår ju någonsin originalet. 

Nuage, här som fristående vägghylla. 
Go, Perriand, go! 
Charlotte Perriand var enastående framsynt i sin design och har skapat tidlösa designikoner. Ett välkommet fokus på hållbar form hos världsföretaget Cassina som skapat en egen liten lounge för härligheterna i Design Village.

Drop, design Nendo för Cappellini. 
Vandringen avslutas med ett sista stopp hos Cappellini igen på väg ut. Klick, klick, fångar vi i kameran två tecken i tiden...

Den ena är ett starkt fokus på olika former av flexibel förvaring, för det mesta manifesterat via kuber i kubik... Hyllan Drop i tunn lackad plåt, formgiven av Nendo, är en av flera nya varianter.

Vårt andra span handlar om handens verk. Vi ska se åtskilliga sköna exempel på traditionellt hantverk under designdagarna.

Hos Cappellini möter vi trenden i form av sittpuffarna Superheroes, formgivna av svenska designteamet Glimpt; Mattias Rask och Tor Palm. Tillverkningen sker i samarbete med hantverkskollektiv i Vietnam.
Superheroes sittmöbler, formgivna av Glimpt för Cappellini. 
"Design with a story" är motto för Glimpt´s formvision. Tidigare har de tagit fram keramik och trämöbler i samarbete med hantverkare i Sydafrika och nu söker de finansiering för att öppna samarbete med hantverkare i Peru.

Formgivarduon Glimpt på plats hos Cappellini. 
Vi kilar in hos Established & Sons och möter lysande led-slingor som slingrar sig över flexibel förvaring med miniskåp och öppna hyllor, färglagda brädor i en sorts tr ompe
l´oeil på stolar och bord och traditionell belysning med en twist.

Bord design Zaha Hadid/Limited Edition, stol Wrongwoods/Richard Woods & Sebastian Wrong,  för Established & Sons

Hylla Jaws, design Shay Alkalay & Yael Mer/Established & Sons. 
Nya ljuskällor och lampor i kul innovativa former bubblar friskt i designutbudet. Vi kommer att spana in en bussig belysningsskörd i montrar och showroom på mässan och i de temporära designklustren i Zona Tortona och Ventura Lambrate.

Och vem vet, kanske snubblar vi över ytterligare något litet tecken i tiden - missa oss inte!
Projektet Committe Kebab Lamp startade redan 2003 av Clare Page och Harry Richardsson och ingår i Established & sons Limited Edition. En tämligen traditionell golvlampa med skärm av veckad silke får sitt alldeles eget uttryck genom att stativet tillverkas av vackra, roliga, färgglada och annorlunda objekt. En framsynt idé som vi spanar in nya exempel på i Milanomässans stora och kreativa utbud. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar