måndag 21 maj 2012

Vintage Ikea

Massiv bok och svarvade ben i Ikeas 70-talspall. 
En pall är en pall och just den här pallen med lite skålad sits och svarvade ben hittade vi på loppis för 25 kronor. Eftersom allt kan bli snyggt i svart och en pall är en pall och därmed en praktisk liten möbel - ja,pallen fick följa med hem.

Den halvt bortrivna etiketten låter oss ana att pallen i massiv bok heter något på Ed och att nog har några decennier på nacken.... vi kollar.


Klisteretikett med Ikealoggan som den såg ut från mitten av 60-talet. 
Mycket kul om äldre - och mer moderna - Ikeamöbler går att läsa i boken Ikea design och indentitet, av Eva Atle Bjarnestam (Bokförlaget Arena). Här finns historik, katalogsidor, fakta om designer och företagsutveckling.
Bra om tidstypisk Ikeadesign. 
Vissa av Ikeas möbler säljs faktiskt i dag på auktionshusen och är något av designikoner. Exposén över möbelkändisar genom årtionden visar hur tidstypiska Ikea varit i sin produktion.

Katalogomslag med hög nostalgifaktor. 

I katalogen från 1970 hittar vi bordslampan Telegono, formgiven av Vico Magistretti, 77 kr. I katalogen från 1972 presenteras Per Sundstedts lampa Sil i grönlack eller blank aluminium, har finns den innovativa och flexibla denimmöbeln Tajt, formgiven av Gillis Lundgren och stolen Krumelur av Karin Mobring.

Några exempel på värdefull vintage-Ikea som skulle funka fint i dagens stilblandade inredningsstil.
Designklassiker från Ikeas 70-tal. 
Såhär föreslog man i katalogen att denimmöbeln Tajt kunde placeras i 70-talshemmet. Den som kikar extra noga på bokuppslaget nedan ser också att soffan i lackad metall med mjuka dynor har väldigt mycket gemensamt med Ikeas hyllade PS-Soffa av årgång 2012.
Blanka runda lampor, soffa med stålrör och dynor och flexibel mysmöbel i denim - kunde varit Ikea 2012! 

Smått och gott, som lamporna högst upp t v, Viisi, Kuusi och Näljä ur Ikeakatalogen 1963. 
Ikea visade en formstark och mycket innovativ sida under 1960-talet och även 1970-talet, men det senare decenniet presenterade också en helt annan sida. För vi har rätt svårt att tänka oss att köksinredningen nedan, med bland annat då extremt populära stolarna Toledo, möter en stark efterfrågan i vintagesvängen.

Men man ska kanske aldrig säga aldrig..
Uj, här har det fula 70-talet brakat loss i den blågula möbelkedjan.  

Det är väl också här i någon av katalogerna från 70-talet vår pall i massiv bok hör hemma. Svarvade ben och massivt trä var ju trots allt rätt vanligt i detta tidevarv. Välbyggt och hållbart och som sagt - det mesta blir ju snyggt i svart.

Som bloggens vinjettbild - ett verkligt vintagefynd från Ikea visar det sig...



För vår bänk i tung, massiv ek som vi köpte för 15 kronor på Myrorna är faktiskt presenterad i Ikeakatalogen från 1963. MTP heter förvaringsmöbeln som gick att bygga ihop med bänk, bokhylla och förvaringsskåp, designad av Marian Grabinski. 

Bloggens sidobord som syns i vinjettbilden är en del av bokhyllesystemet MTP, formgivet av Marian Grabinski 1963. 

Gillar du att fynda på loppis så kika lite extra på dina fynd. Kanske har du hittat en äktsvensk designikon från Ikeas sköna 60-tal. Boken Ikea design och identitet är hursomhelst en utmärkt guide att ta med på i jakten på försvunna designskatter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar