söndag 6 maj 2012

Mer i Via Tortona...

The Lotus of Paradise hater mattkollektionen från Rapeeleela.  
Vad det vädret? Humöret? Den lite kyliga, gråmulna eftermiddagen...? Smått förvirrade traskade vi runt i ett relativt folktomt Zona Tortona pressdagens eftermiddag och vi mötte likaledes undrande kollegor. Var var liksom partyt..

Med facit i hand vet vi att fokus i år mer än tidigare flyttats till det nya utställningsområdet Ventura Lambrate. Även om tunga utställare som Design Village, Dedon, Established & Sons, Moooi, Linteloo och hela Superstudio Piú ligger orubbade ligger kvar i Zona Tortona, visst var det skillnad...

Fåtölj från Yothaka Internationel, mattor från Rapeeleela. 
Och vi fann rejäla godbitar som det vackra hantverket i utställningen hos thailändska Slow Hand Design. Flätade möbler och mattor, broderade objekt, keramik och pappersarbete i nya former, tillverkade av olika thailändska hantverksdrivna företag med inspiration från historia, tradition och natur. 

Rock River beanbag, hantverk från Peakchan. 

Twinkle, twinkle litte Lotus Star lamp/Ayodhya. 
"Recyckling wast into taste" har varit ledstjärna för företaget Ayodhaya i snart tre decennier. Produktionen började med att man tog tillvara vattenhyacintens flytade blast och blad i floderna och flätade korgar.

Sakta men säkert har verksamheten växt och i dag omfattar tillverkningen en mängd återvunna material. Som papper i The Lotus Star lamp belysning och konstobjekt all-in-one.
Återvunnet papper i tusentals veck. Thailändskt hantverk från Ayodhya. 
Inspirationen kommer från lotusblommans knoppar och effekten blir en lampa som mer är ett konstfärdigt objekt med tyngd i en tillverkning av återvunnet material. En lysande kombo tycker vi.
Keramikverkstad i Superstudio Piu 2012. 
Några montrar bort i Superstudio Piú kikar vi in hos Tagina Ceramiche d´Arte, ett av många italienska keramikverkstäder för tillverkning av krukor, dekorationer, friser och kolonner. Här är uppställt en hel verkstad där vi kan följa tillverkningen steg för steg.

"Research, design, handcraft, technology combined in a unique matter", lyder texten på monterväggen och det här är bara ett av flera exempel på storytelling vi möter hos producenter och designer.

En vilja att visa hur idéer förverkligas i produktion som hantverkarna hos Tagina Ceramiche d´ Arte med stolthet berättar om.

Fin fasad på Via Tortona. Ungefär som en bokhylla kombienerad av kuber... 
.... som den här färgglada varianten.
I Tortona puffades det lite extra för fransk design. Arrangemanget presenterar välkända varumärken och nya unga formgivare, nya material och det är lekfullt och opretentiöst. 22 företag deltar och åtta designskolor visar prototyper.

Bakom arrangemanget ligger VIA (Valorization of Innovation in Furnishing), en ideell organisation, grundad 1979 som med bidrag från franska Industridepartementet ska lyfta fram samtida fransk formgivning.

Mjuka taktila former har objekten hos Yá pas le Feu au Lac. 
Lekfull och poppig möbelform presenterades i kollektionen Je från Elpé. 


I avdelningen för nya material fastnar vi hos företaget Fibandco, baserat i västindien, som berättar om hur de utvecklat fibrer från torkade bananplantor. Ett naturligt spill tas tillvara och resultatet blir laminatet Green Blade.

Produkten är ny och företaget hoppas få avsättning hos arkitekter och designer som kan finna på smart design för en produkt som lanseras som exklusiv, elegant och ekovänlig. Fyra nyanser finns på det handtillverkade laminatet som till viss del släpper igenom ljus.

Vem vet, nästa år står vi kanske här igen och kikar på cool ny design baserad på denna franska innovation..

Små bananfrön i kruka lockar till information om innovationen Green Blade hos France Design i Padiglione Visconti på Via Tortona. 

Sedan 1875 har franska företaget Perrouin tillverkat stolar i staden Rennes. Nu ställer man ut nya Yumé, design Jean-Marc Gady. 

Linnetextil på kuddar och träd i installationen Radical Linen-Celc, en del i en europeisk satsning på detta urgamla naturmaterial. Inspiration till utställningen kommer från boken The Linen Book, presenterad på mässan. Utställningen är utformad av Aurélie Mathigot. 
Parades, ett vardagsrum skapat av Mathilde Bretillot. Soffan + dagbädd Loveuses, bord Minérable, spegel Psyché och stol Soleil.  
Designspaningen under Milanos designvecka fortsätter i kommande inlägg - missa oss inte! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar