torsdag 29 mars 2012

Snitsiga sitsar

Hundraårsjubilerande Poltrona Frau presenterar nya Mantó.
Dags igen för lite förhandsgodis inför Milanomässan. Bloggen bjuder en liten smygpremiär på tre nya sittmöbler från möbelproducenterna Poltrona Frau, Cassina och Miniforms.

Först ut är soffan Mantó, en in-house design hos italienska Poltrona Frau, världens kanske i särklass bästa tillverkare av högklassiga stoppade lädermöbler. Företaget, grundat 1912, har en hantverksmässig topproduktion där skickliga händer bygger möbler med stor skicklighet och yrkesstolthet.


Pastellig vårkostym på nya Manto´från Poltrona Frau

Varje veck är lagt med den yppersta precision i Mantó, till formen en slags upphottad Chesterfieldmodell - såklart i duvblå pastell à la rådande mode.


Så är det dags för Ouverture - det tycker i alla fall italienska Miniforms, som lanserar stol/karmstol (nedan) med samma namn bok, formgiven av Paolo Cappello. Stolen går att få i bok natur, eller lackad i färg och med valbar sits och ryggstäd i textil/läder.

Ouverture signerad Paolo Cappello för Miniforms 2012. 
Miniforms grundades egentligen långt borta i 60-talet och har varit en producent av mindre möbler, som små bord och inredningsaccessoarer. 2009 sålde grundaren av Miniforms, Luigi Bardini, företaget till sin son Allessandr och två av hans vänner och trion startade en ny era med mer avant-garde produktion och samarbeten med unga, italienska designtalanger.


Rödlackad bok är material i premiärupplagan av Ouverture/Miniforms. 

Bloggen gillar den här sparsmakade, strama lite lekfullt grafiska formen på Ouverture och ser gärna mer design från Miniforms i mässmontern ute vid Rho Fiera i Milano i april.

Sist, men inte minst, ytterligare en soffa. Det är Cassina som uppdragit åt Luca Nichetto att formge soffan La Mise (nedan).  Det är första gången som Cassina och Nichetto samarbetar och bloggen tycker resultatet blivit riktigt lyckat.  För nog ser den här soffan riktigt inbjudande och mysig ut!

Mjuk och mysig La Mise, design Luca Nichetto för Cassina. 
Soffans sidostycken är lösa vilket innebär att soffan går att svepa om sig. Idén är inte unik, Inga Sempé har presenterat samma variant i en soffa för fler år sedan. Men i designvärlden, precis som i musikuniversum, är det möjligen tillåtet att stjäla en takt eller två här och där....

Fina stickningar på La Mise, design Luca Nichetto för Cassina. 
Sicksack-stickningar i klädseln är fina detaljer i La Mise som vi tror säkerligen kommer att hitta hem lite varstans i världen och troligen få en eller annan copy-cat vad det lider.

Bloggen fortsätter att rapportera i stort och smått, allt från egna tips och idéer till branschnytt från möbelvärldens arenor - missa oss inte!


www.poltronafrau.it  www.miniforms.eu  www.cassina.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar