måndag 12 mars 2012

Morosos Metamorphosis

Morosodesign i färg. Foto: Stefano de Monte. 
En av bloggens verkliga favoriter i möbeluniversum är italienska producenten Moroso. Företaget har en stark och egen designprofil, många nyskapande och spännande formsamarbeten och underbara mässmontrar vid de årliga möbelmässorna i Milano.

Moroso grundades 1952 i den lilla italienska staden Udine av Agostino och Diana Moroso som ett av många familjeföretag inom möbelbranschen. I dag drivs företag av Parets barn, sonen Roberto och dottern Patrizia. En stor del av Morosos framgång under de senaste två decennierna handlar om Patrizia Morosos förmåga att som en stark konstnärlig ledare fång upp stjärnorna på designhimlen.
Jubileumsutställning i Morosos showroom. Foto: Stefano de Monte. 
Bland de världsdesigner som förknippas med Moroso finns Patricia Urquiola som år efter år presenterat starka produkter som fått stor genomslagskraft för Morosos varumärke världen över. Patricia Moroso har själv beskrivit samarbetet med sin namne som ett starkt och kreativt systerskap.

Metaporhosis är temat för Morosos jubileumsår. Foto: Stefano de Monte. 
I år fyller Moroso 60 år och firar stort med manifestationer året runt. I Udine där fabriken fortfarande ligger landar i september en stor retrospektiv utställning, i Milano under möbelmässan i april väntar en installation The Way of the Water Dragon, där den kinesiske arkitekten Zhang Ke är kurator.

Firandet är samlat under namnet Moroso Metamorphosis och beskriver företagets utveckling från 1952 och fram till The Big 6-0...

Mer Moroso på podiet. Foto: Stefano de Monte. 
Moroso grundades i Drakens år enligt den kinesiska almanackan och draken är symbol för förändring. Enligt kinesisk visdom är allt som föds i drakens tecken - människor som företag - särskilt lyckligt lottade, passionerade, starkt engagerade och kreativa.

Drakens folk är redo och kapabla att nå högt i alla uppsatta mål... som att exempelvis ta täten i möbelvärldens designrace.
Urquiola-form i hemmiljö. Foto: Alessandro Paderni.
Under Milanos designvecka kommer Morosos showroom på Via Pontaccio presentera en färgsprakande manifestation av designsamarbeten med Cittero, Arad, Boontje, Dordoni, Doshi, Levien, Lovegrove, Wanders, Urquiola, Yoshioka, Quinze, Dixon och många fler...

Infärgade slitna mattor såg vi först hos Moroso! Foto: Alessandro Paderni. 
     Bloggen är på plats i Milano i april och rapporterar från alla festiviteter under Morosoflagg!

          Njut av coola former på schyssta pressbilder nedan  och kika in på www.moroso.it
                                                                         Vi hörs! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar