måndag 22 augusti 2011

Fiskspa för fötterna

Till attack! Här vattnas det i munnen på 150 turkiska sötvattensfirrar... 
Dagens pryl har inte ett dugg med möbler, inredning, renovering, resor, trender, trädgård, böcker eller mässor att göra. Men här i bloggen gillar vi ju även lite udda företeelser... Så får man chansen att testa fiskspa går det inte att tacka nej.

Fiskpedikyr är vad det handlar om och har blivit en fluga på spaanläggningar. Det hela startade i Turkiet och lär ha varit en ren slump. Någon upptäckte att de små oansenliga insjöfiskarna gjorde underverk för fötter och hud i och med att de mjukt nafsade bort skadade och döda hudrester.
Porlande bubblor i fiskbassängen. 
Fiskarna, som ser ut som små akvariefiskar av typ guppie, simmar runt i en liten vattentank med ständig vattencirkulation. Efter tvätt av fötterna sätter vi oss tillrätta och stoppar ner fossingarna i vattnet....

Aldrig mätta, men rätt tillfreds,  i väntan på nästa fotpar. 
Hjälp! Iiiiiiiii!! Till en början är det definitivt inte särskilt behagligt. Det pirrar och kittlar över, under och runt fötterna och mellan tårna. De 150 små matvraken går till omedelbar attack. Men efterhand domnar fötterna där man sitter och dinglar med benen i vattnet och obehaget klingar av.

Efter tjugo minuter cirka är det dags att avbryta denna udda variant av pedikyr. Fötterna torkas och vi erbjuds en milt doftande crème att smörja in de putsade fossingarna med. Resultatet, undrar ni säkert?

Utsikt från ett fiskspa-hörn hos Axelsons/ Gallerian i Stockholm. 
Jodå, fötterna var klart mjukare och putsade, även om fiskarna inte riktigt klarat grovjobbet på hälarna. Men vi enas om att fiskpedikyr troligen är ett rätt bra sätt att hålla underhålla en väl utförd traditionell pedikyr - fait à la main.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar