måndag 17 juli 2017

Sommarprojekt!

Varje sommar bär med sig åtminstone ett skrapa-slipa-måla projekt och i år har ska ett gammalt spröjsfönster få nytt liv.
Skrapa, slipa, måla!

Upphittat på sopstationen, i tjänst som glas för drivbänk och efter några säsonger i garagets gömmor - dags att fixa till det gamla spröjsfönstret. 

Den oumbärliga morakniven för att skrava kitt och färgresten och en liten tång att dra ut metallnitar ur det gamla spröjsfönstret. 
Kärnvirket har inte minsta spår av röta trots att fönstret fungerat som drivbänkglas och levt sitt liv utomhus. Det är en tämligen enkel match att skrapa rester av färg och kitt, dra ut metallnitar och  slipa till ojämnheter. 

Färdigslipad och klar för målning! Bakom ramen står krukorna med dahlia på svartmålade pallkragar invid husväggen. Lite höstgödsel i jorden vid planteringen av knölarna skapade en oanad växtkraft!
Fönsterramen ska få flytta in och bilda blickfång i växthuset. Men först ett skyddande lager av svart oljefärg. 


Det torra virket i ramen suger snabbt åt sig oljefärgen till en halvmatt fin yta.
Inspiration till projektet hittade jag under en jobbresa på södra Själland och ett besök i fantastiska orangeriet Paradehuset invid Gisselfeld kloster - vilket härligt ställe! 

Skrolla ner och läs mer om Paradehuset sist i inlägget - här är bilder från växthusets dekorativa spaljéer som fick mig att fixa till spröjsfönstret.

Paradehuset med sitt fina café Nettergalen, inrymt i det stora viktorianska och varsamt renoverade växthuset - en oas med tropiska växter och träd, taggiga kaktusar och mäktiga olivträd. Till vänster mot tegelväggen en av flera svarta träspaljéer.

På väggarna i caféet sitter svartmålade spaljéer som dekoration och bakgrund till den stora samlingen av perlargoner. Så fint med det svarta rutmönstret mot de gröna växter. 
Färdigmålat! 

Den färdigmålade ramen är på plats i växthuset, upphängd med grön tråd för att enkelt kunna flyttas. I sommar får spröjsfönstret fungera som spaljé till luktärt.  


Upphängd mot växthusets gavelvägg blir den tjärsvarta fönsterramen ett perfekt växtstöd för luktärtsnåret.


Tittin! Här kikar vi in i växthuset där fönsterramen blir en fin dekoration.

Mer om Paradehuset!

Paradehuset intill Gisselfelds slott (kloster) är ett måste för alla trädgårdsintresserade på road-trip i Danmark. Bor man i Skåne så är utflyktsmålet perfekt för en dagstur i bil. 

Antik fågelbur i synk med pelargoner i Paradehuset.
Under många år låg det stora, glasade viktorianska växthuset igenvuxet och övergivet. Men idag, tack vare ett varsamt och professionellt övertagande och en fin upprustning, är Paradehuset åter den underbara och fascinerande plats det en gång byggts för. 

I den tropiska delen av det stora växthuset finns, bland mycket annat, en hundraårig nespole, japansk mispel, stora skuggande palmer, slingrande rankor, kakao- och avokadoträd och porlande vatten. 
Fina tegelväggar, mäktigt glastak och sköna vinklar och vrår i det renoverade orangieriet med tegelväggar och massiv gjutjärnsstomme. 
Paradehusets butik med handplockat utbud, kvalitativa och sköna produkter, fint inredd med sitt fiskbensmönstrade tegelgolv. 
Tre små charmigt individuella b&b-rum erbjuds för övernattning i den intilliggande trädgårdsmästarbostaden som även är hem för Paradehusets nuvarande ägare. 

                               www.paradehuset.dk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar