fredag 14 juli 2017

Nu växer det...

Små, små akasiafrön från Hong Kong Park skjuter skott. Trälådan är målad med Alcro ad 18, nyans Burnt Sienna.  
 Grönt är skönt...

...och i det omväxlande sommarvädret växer det så det knakar i både växthuset och ute i det fria. I odlingslådorna med kål och broccoli  mot garageväggen kommer späda, gröna skott och i växthuset slår frön från exotiska frön och plantor rot, spännande! 

Hobbyn att samla frön är ett roligt projekt - och lyckosamt. Det stora, maffiga nespoleträdet i kruka inomhus(se Renovera mera) har nu drygt tio år på nacken. En gång hemförd från en mässresa i Italien som en liten svart kärna. 

Frön från akasiaträd i Hong Kong Park skjuter upp i en rödmålad trälåda i växthuset, bingo! Här växer även ett litet skott från ett enormt japanskt lyktträd, plockad som frö i en trädgård i Frankfurt, en liten palm som hemförts som kärna från Sydney i Australien. 

I andra små krukor och lådor hoppas jag nu på skott från det fantastiska silkesträdet och magnolia bland annat. 

Små, små frön och kärnor från vänners trädgårdar och resor ute i världen. 

Broccoli på g i enkel odlingslåda invid garaget...
...liksom grönkålen med fint veckade krispiga blad. Odlingslådan kommer från Gustavsbergs porslingsfabrik och användes förr till porslinskross. Hittade den på loppis för en femtiolapp och nu fyller den fint patinerade trälådan sin fuktion för odling sommar efter sommar.   
En krukodlad basilika från matbutiken delas enkelt och omplanteras och får växa sig härligt stor - och god!
Jag sparar delar av gräsmattan till ett smörgåsbord för pollinerare med allt som finns där nere i myllan - klöver, prästkragar, brunört, smörblommor bland annat. Bidöden är ett faktum, hittills i sommar är det betydligt färre humlor, bin och fjärilar i trädgården än i fjol.  

              Ha en härlig helg! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar