måndag 10 juli 2017

Juliskörd

Säsongens första bukett med frökapslar från trädgårdens jättevallmo.
Värsta växtkraften! 

Den stora, röda jättevallmon är trädgårdens verkliga kraftpaket. Tidigt på våren, ja redan under snön, sticker de gröna bladen upp.

Inte mycket rår på denna växtkraft, skotten klarar sig genom väderomslag med is, frost och kyla. Vid svår torka offrar vallmoplantorna sina blad och återsamlar kraft inför kommande regn.  

I år kom blomningen sent, men med oförminskad styrka. Några korta veckor sväller knoppar och dag efter dag vecklar de maffiga kronbladen ut sig. 

Under den intensiva blomningen kan samma vallmoplanta prestera knopp, slå ut till blomning och - när de sista knopparna brister - tappar premiärblommorna sina kronblad...

Nu vajar de kraftiga frökapslarna ljust gröna med sina sammetslika bruna stjärnor och marken täcks av torkade kronblad och vissna blad. 

Dags att ansa bestånden och börja årets fröskörd! 


Papaver orientale växer högt och blommar mäktigt under några korta sommarveckor.
Tio år har gått sedan flytten från stora huset och den gamla sekelskiftesträdgården. Här växte de stora, röda vallmoplantorna högt sommar efter sommar som de gjort i decennier. 

Det är nu frön från min familjs gamla trädgård som grott, slagit rot och blommar intill vårt nya hus. Det känns precis som det alltid gjort - och som farmor en gång lärde samlar jag frön från trädgården, säsong efter säsong. 

För det var ju så denna exotiska växt en gång kom till våra nordliga breddgrader. Först till orangerier och i rabatterna kring slott och herrgårdar. 

Trädgårdsmästarna och gårdens folk tog tillvara kasserade plantor, samlade frön och planterade invid torpknuten där den stora, röda jättevallmon hamnade på första parkett. 

Vallmo sprider sig, en del ser växten som ett ogräs. Själv upphör jag aldrig att fascineras av denna märkliga växt med stickiga flikiga blad och de högt vajande röda blommorna! 


 
Ett litet tag får vallmokapslarna stå som bukett innan de hamnar upp och ner på tork i stora speceriglas. Trädgårdsstolen är renoverad och målad med Farrow & Ball, nyans Elephant´s Breath. Kika under etikett Renovera mera. 
Nu blir vallmoplantorna friserade - torra blad klipps bort och jag plockar en bukett av de alldeles färska frökapslarna. Men bara en bukett, alla andra kapslar får torka på sina stänglar. 

När de torkat plockar jag dem och placerar upp och ner i stora glasbukar. Här får de stå och torka vidare, öppna kapslarna och släppa sina frön...forts följer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar