söndag 7 juni 2015

Pärlor på Artipelag

Nytjärad fasad på Artipelag.
Kust, klippor, berg & hav...

Med konstmuseet ArtipelagVärmdö har Stockholm ett utflyktsmål i absoluta världsklass.

Entreprenören Björn Jakobson förverkligade med Artipelag sin dröm och investerade i ett konstmuseum i skärgården.

Arkitekt Johan Nyrén ritade den coola, strama byggnaden med sköna vinklar, stora fönsterpartier ut mot skärgården och material som ohyvlat trä, betong och sten.

Bara att tacka och ta emot! Artipelag bjuder inte bara en skön utflykt i sig, museet lyckas också locka med flertal spännande och intressanta utställningar och event.

Nyligen öppnade utställningarna Land möter vatten och Carouschka - Kvinnan på ön är värda både ett och två besök på Artipelag i sommar - missa inte..!


Skärgård på vägg och bortom fönsterpartier på Artipelag i sommar. Verk av Stuart Klipper. Bild: Jean-Baptiste Beranger. 
Utställningen Land möter vatten visar drygt 300 verk av fyrtiotalet europeiska och amerikanska fotografer, verksamma från mitten av 1800-talet fram till idag.

Storheten som Ansel AdamsLee Friedlander samt far och son Edward och Brett Weston visas tillsammans med svenska, mindre kända Sune Jonssons superfina landskap i snö och Stuart Klippers dokumentation av museets närliggande svenska skärgård.

Stockholms skärgård dokumenterad av Stuart Klipper. 
Utställningen är curerad av Peter Galassi och spänner över verk från fotografins barndom till dagens digitala teknik, ett spännande och generöst urval.

För att riktigt kunna ge de många fotografierna rättvisa har delar av utställningshallarna byggts om och verken exponeras dels med utstikt mot skärgårdsnatur, men även i slutna rum.

Naturen som tavla, på Stuart Klippers foto och genom Artipelags fönster. Bild: Jean-Baptiste Beranger. 

Verk i digital teknik mixas med antikt foto i den ombyggda utställningshallen. Bild: Jean-Baptiste Beranger. 

Utställningens äldsta fotografier, naturscenerier från Yosemite Valley i USA, tagna av Carleton E Watkins i mitten på 1800-talet. Bild: Jean-Baptiste Beranger. 

Digital teknik förändrar motivet. Hendrik Zeitlers foto över Surtesjön i nio variationer. 

Bruno Mathson design i pausgrupp med utsikt och fotoböcker att bläddra i. 
Land och hav är högst aktuella i Artipelags parallellutställning Carouschka - Kvinnan på ön. Här visas verk, bilder, video och stillben av arkitekten och konstnären Carouschka Streijffert.

Längst ut i havsbandet, utan el och rinnande vatten, har Carouschka ritat och byggt ett hus. Här bor hon och lever spartanskt delar av året. Skapar objekt, snidar i trä och resultatet är ett störtflöde av kreativa uttryck.
Som en spiral ringlar sig objekt och stilleben signerade Carouschka i utställningshallen på Artipelag

Samlande och skapande i mängder med material; trä, sten, rep, textil, metall, papper...
Bröd i zinkhink, träobjekt snidade av skärgårdens tallar. Ibland blir träsniderierna målade, laserade och får ett närmast organiskt levande uttryck i konstnären och arkitekten Carouschkas handfasta kreativitet.  


Missa inte en utflykt till Artipelag i sommar!

Utställningen Carouschka - Kvinnan på ön pågår fram till 28 juni och utställningen Land möter vatten pågår fram till 27 september.  Kika in på www.artipelag.se för mer info. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar