fredag 5 juni 2015

...and more!

Magnifika minnesmärket och panoramatornet One World Tower.
Till fots i stor stad

Bästa sättet att uppleva en storstad är till fots. Att helt enkelt välja ett område - eller fler - och bara strosa runt med blicken i när och fjärran.

Här är några säkra stråk i New York...
Sköna, gröna järnvägsparken High Line sträcker sig nu från 34: gatan ner till Gansevoort Street med strålande utsikt över skrapor, gator och West River. Ta järnvägsparken steg-för-steg ner mot...
...nya Whitney Museum, supercool byggnad som ligger som ett skepp med kommandobrygga förankrad invid floden i Meatpacking District. Arkitekten är italienske Renzo Piano som även bland mycket annat skapat läckra New York Times Building i Midtown New York. 

Broadway är promenadvänlig genom Flatiron district från 28:e gatan ner mot Greenwich Village och SoHo. Här ligger bland annat ikoniska Flat Iron Building och intill inredningsbutiken Restoration Hardware. Kedjan har bytt namn till RH och lagt om kursen till ett mer sofistikerat sortiment med maffiga, stoppade linnemöbler och massiva träbord.

Mörkt trä i bokhyllan och stilleben i papper och gips hos inredningskedjan RH på Broadway. 
Missa inte handelsboden Fish Eddy, fullproppad med köksprylar, husgeråd och inredningsdetaljer. Här mängder av glasbukar och flaskor intill hyllor dignande av porslin. Ett stort utbud handplockade vintageserviser finns för den som vill köpa med sig en souvenir hem i handbagaget...
Varuhuset ABC Carpet & Homes är ett måste-stopp på Broadway. På ena sidan ligger mattvaruhuset i fyra plan, på andra sidan gatan inredning, vintagekläder, lunchrestauranger i en läcker gammal fastighet. Mängder med inspiration i fina utställningar, nu i juni fokus på mattor i folkloremönster och sköna färgställningar.
Lunchstopp på italienska Eately rekommenderas. Eller slink in för en glass och en fika. Här är takterrassen på 14:e våningen, populärt så reservera bord. Värt ett stopp för stämning och svalka i  New York-hettan.
Promenera över Brooklyn Bridge över till Dumbo och Brooklyn Bridge Park. Här trafikeras East River av turistbåtar och utsikten över Manhattans sydspets är väl värd promenaden över som under helgerna tenderar till att flyta på i gåsmarch.

Fransk design och urban arkitektur. Fermob karmstol Luxembourg i fina nyanser i nybyggda Brooklyn Bridge Park - området som skadades svårt i orkanen Sandy. 

Missa inte blå timmen i New York. En såhär skön syn i rost och blått får den som lyfter blicken i en av världens härligaste städer!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar