söndag 14 juni 2015

Månviol i blomstersnår


Söndagsbukett med akleja och månviol. 
Frösådd färgprakt

Ett idogt samlande av blomsterfrön säsong efter säsong (se inlägg Frösådd/Grönt är skönt) har givit resultat...

Månviol i pastellnyanser och allium bildar blomstersnår invid garaget. 

Månviol, allium och akleja bildar ett frösått prunkande blomstersnår invid hasselträden och stenmuren i slänten nedanför garaget.
Den kyliga, sena och regniga våren har varit ultimat i min trädgård som nu står inför en sen blomning, men med växter, buskar och träd mer frodiga och höga än någonsin...

Frösådda alliumbollar och fyrbladiga, skira blomsterklassar av månviol (lunaria rediviva) funkar fint tillsammans med... 
När vi flyttade till nya huset för snart åtta år sedan var den sluttande plätten invid garaget ett trist och oansenligt hörn av trädgården.

Ogräs frodades invid hasselträdens stammar, invid den gamla stenmuren hade syrenskotten skjutit i höjden och maskrosorna slagit rot.

Men kvällsljuset som letade sig in under hasselträdet och slog in över den här delen av trädgården var alldeles fantastiskt och läget i halvskugga alldeles för bra att inte utnyttja till plantering.

...aklejaklockorna på sina långa stänglar. Den lilla oansenliga slänten invid garaget har via ett idogt samlande av frön förvandlats till prunkande blomstersnår. 

Efter att ha rensat och frilagt sommarstugetomtens gamla stenmur, blev det här den alldeles perfekta platsen för ett blomstersnår. Här spred jag ut torkade frön sent i oktober och på vårkanten. Hit flyttade jag även aklejaskott från andra delar av tomten.

Främst är det månviol, akleja och allium som frösått sig med bravur - men här blommar även rudbeckia och såpnejlika senare i sommar.

Månviol och akleja i en doftande kombo.
Samlandet fortsätter såklart! - i höst kommer fler frökapslar än någonsin att skördas i trädgården, torkas och sparas till en ny blomning!

PS Månviol heter lunaria rediviva på latin och tillhör släktet korsblommiga växter. En variant är lunaria annua som ibland kallas ibland Judas silverpenningar. Frökapslarna är nämligen stora, platta och lite skimrande med små, svarta frön.

En av sommarens härliga blomsterskördar från egen täppa! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar