tisdag 18 februari 2014

Starckt jobbat, Emeco!

Högblanka Hudson Chair är formgiven av Philippe Starck och tillverkas av Emeco i Hanover i Pennsylvania i USA

Designsamarbete i Hanover

En av designhistoriens mest omtalade stolar är Emeco Navy Chair som togs fram 1940 på uppdrag av den amerikanska marinen. Tillverkningen startade hos företaget Emeco (Electric Machine and Equipment Company) baserat i orten Hanover i Pennsylvania i USA.

Tillverkningsprocessen i 77 steg där stolen gjöts och fick den starka konstruktion som tillät tjänstgöring i u-båtar under andra världskriget skapade en stark, lätt och tålig stol. Efter kriget tillverkades Navy Chair till mängder av restauranger, barer och offentliga miljöer där just en kraftfull stol som kunde tåla slitage eftersöktes.


Enbart poleringen av Hudson Chair tar åtta timmar och kräver uthållighet och styrka och hämtades till Emecos hantverkare från den närliggande motorcykelfabriken Harley Davidson i Pennsylvania.  

Emeco Navy Chair blev under decennierna som följde moderiktig även i konsumentledet och för inredning i hemmiljö. En designklassiker kort och gott som fortfarande tillverkas på hantverksmässigt vis i fabriken i Hanover.

1999 inledde Emeco ett samarbete med hajpade formgivaren Philippe Starck. Premiärsamarbetet skedde kring The Hudson Chair, specialbeställd till Hudson Hotel i New York som utrustades med en Hudson stol i varje rum och den högre Hudson Barstool i varje hisslounge på hotellet.

Hudson Chair ingår numera också i den permanenta designutställningen vid museet MOMA i New York.
Skiss till nya stolen Hudson Rocking Chair, signerad Philippe Starck och tillverkad av Emeco. 

Det speciella med Hudson Chair är den blanka upputsade aluminiumytan och Starcks formgivning och önskemål ställde krav på hantverkarna vid Emecofabriken. För att få den tåliga och extremt blanka ytan vände man sig till närliggande Harley Davidson-fabriken som kunde lära ut en ny teknik att polera upp glansen i materialet.

Nu finns även gungstolen Hudson Rocking Chair tänkt för en marknad på hotell och i hemmiljö.
Blank, skinande och lätt, tillverkad i 80 procent återvunnen aluminium med traditionella hantverksmässiga metoder i den gamla fabriken i Hanover.

Högblanka Hudson Rocking Chair på gungande medar. Design Philippe Starck för Emeco

                                         www.emeco.net

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar