måndag 17 februari 2014

Montersvep på Möbelmässa (1)

Entrétorget utformat av mässans hedersgäster den danskitalienska designduon GamFratesi - Stine Gam och Enrico Fratesti.  Balans kallar de sin textila installation som under mässdagarna fungerade som ljuddämpande samlingsplats. 


Möbelfest i Stockholm!

För en dryg vecka sedan stängde Stockholmsmässan dörrarna för 2014 års upplaga av Stockholm Furniture & Light Fair. Drygt 34 600 besökare från 90 länder lockades i år till den största mässan för skandinavisk design och möbelformgivning. 

Mässan är utan tvekan bra och kändes i år mer sammanhållen och fokuserad och vi slapp de allra största montrarna som ofta tar onödigt stor plats på mässarenorna. Givet är att de utställande företagen visar toppdesign från Sverige och Danmark framförallt, men även med internationella inslag av varumärken som Tom Dixon, Magis och Vitra

Bloggen har traskat i mässgångarna och vi börjar med en personlig favorit - designduon Färg & Blanche som är något av det allra bästa vi har på den svenska formscenen. Äkta paret Fredrik Färg och Emma Marga Blanche arbetar ständigt med sitt eget uttryck där den skräddande influensen från haute couture finns med som en stark bärande kreativ vision. 

Prisade stolen Emma - en superfin uppdatering av den klassiska Emmafåtöljen - får i år en efterföljare i stolen Emily med stoppad rygg som premiärvisas på mässan i producenten Gärsnäs monter. 

Själva ställer Emma och Fredrik ut sin egen fåtölj, ett skåp och en stol under samlingsnamnet Wood Tailoring - skräddad möbelform! 


Fåtölj med rygg av trä och läder med sydda stickningar, design/tillverkning Färg & Blanche. 

Produkterna syr Fredrik och Emma själva på specialbeställda maskiner i verkstaden i ett gammalt garage på Kvarngatan i Stockholm. Härligt, roligt och spännande och en eloge till designparet som vågar gå sina egna vägar!

Tacksamt att se formgivare som Färg & Blanche som väljer att satsa på starka egna uttryck i ett formklimat där annars alltfler stora designnamn låter sig bli kontrakterade att skapa allsköns produkter för varumärken som vill jobba upp och stärka en designprofil.

Inte ens säkert att de designstämplade produkterna faktiskt säljer - kunniga kunder ser gärna igenom formgivningsmissar - även om inte media vill eller vågar granska eller kritisera mängden av alla halvrackiga designsamarbeten.

När champagnen är urdrucken och snittarna slut på PR-jippot väntar en verklighet där inte ens de mest uppskrivna produkterna kanske inte möter någon marknad -  utan helt enkelt ratas av slutkunden.


Äkta formparet Fredrik Färg och Emma Marga Blanche i fåtöljen Wood Tailoring med skalrygg och stickningar likt en topografisk karta. Coolt! 

Sömmarna är faktiskt sydda på en maskin, genom träskalet. Design Färg & Blanche och utställd i montern Wood Tailoring i nya avdelningen Twelve på Stockholmsmässan 2014. 

Gotlandsbaserade formgivaren Lukas Dahlén ställde ut i Twelve,  utställning med tolv formgivare, curator Johanna Agerman Ross. 

Utställningen Twelve var bland det bästa vi kunde se på årets möbelmässa, en samling design av tolv enskilda svenska formgivare, varav flera även är sina egna producenter.

Twelve hade sammanställts av Johanna Agerman Ross, chefredaktör för Disegno Magazine, men placeringen längst bort i A-hallen var inte särskilt lyckat.

Det funkar faktiskt aldrig att lägga utställningar off de stora ståken i mässhallar och tro att publiken ska besöka mindre lockande montrar på vägen. Fler som missar målet än som hittar rätt.

Vem bestämmer förresten vilka varumärken och utställare som är mindre coola...

Så placera gärna Twelve på bra utrymme mitt i A-hallen till nästa mässa  :)

Lampor design Mika Tolvonen i utställningen Twelve på Stockholm Furniture & Light Fair. 


Folkforms podium i utställningen Twelve presenterar design av Anna Holmquist och Chandra Ahlsell. Folkform Manufaktur är formduons produkter i gränslandet mellan hantverk och industri. I montern visas även lampan Skyline, producerad av Skultuna, som drottning Silvia fick i 70-års present av regeringen. 

Mer från mässmontrarna... 

Ljust trä, pasteller, bulliga stoppade ryggar och sitsar, textil inspiration i stickningar och dekorativa knappar, cross-over i mötesbranschen med mer individuellt inredda kontorsmiljöer, nya materialsatsningar i möbelproduktion och så några riktigt härliga belysningsnyheter - bloggen rapporterar nedan nyheter från Stockholm Furniture & Light Fair 2014

Kika nedan för ett montersvep... 

Vi återkommer med fler nyheter i kommande inlägg - missa oss inte! 


Fåtölj Code 27 i metall och tjocka stoppad rygg och sittdyna, design Stefan Borselius & Johan Lindau för Blå Station.  Företaget visar även uppmärksammade stolen Dent Wood, design o4i, med bucklig sits i nya färger och ljuddämparen Ginko (på väggen) formgiven av Stone Designs


Kontorsstol Pilot High och konferensbord Madison Conference, design Alexander Lervik för Johanson Design

I montern hos Johanson design presenterade även Alexander Lervik produkter ur sin nya kollektion för det egna nystartade företaget Tingest. Produkterna premiärvisades under Formexmässan i januari (se Mässrapport i Arkivet).

Flikig textil återfanns i flera montrar, som dekoration i exempelvis montertaket hos Materia

"Det ska tåla ögats slitage" - monterväggens textrad är ett bevingat och samlar designvisionen hos Sven Lundh som grundade möbelföretaget Källemo i Värnamo 1970. Källemo visade bland annat skärmväggen med det fyndiga namnet Selfie, design Anna Kraitz och  fåtölj Panda i ask med fulliga ärmstöd och tillhörande bord Panda, design Matti Klenell.   

Stol Tailor med knappar på ryggfästet, design Louise Hederström för Offecct


Företaget A2 presenterar form av Sara Larsson som slog igenom stort med sitt förvaringsskåp Collect för några år sedan. I kollektionen återfinns i dag flertaget skåp Collect, bord/stol Angle och en ny mediabänk, formgivet av Sara Larsson och tillverkat på Strömslunds Snickerifabrik i Skillingaryd

Mediabänk Collect, formgiven av Sara Larsson för A2

Även i montern hos Ire regerade pastellerna. Här nya fåtöljen Ritz med ben i vitpigmenterad ask och stoppad rygg med knappar, återigen en textil inspiration i möbelmodet. 

Fåtöljen med matelasserad klädsel i lin heter Hanna och är formgiven av Emma Olbers för Ire

Soffa och fåtölj Dormi med generöst bullig klädsel och höga ben är formgiven av Josefine Alpen för Ire

Swedeses monter i gyllen toner med gamla godingar som soffa Boxplay (CKR), bord Breeze (Monica Förster) och fåtölj Cartoon, design GamFratesi.

KA Andersson & Söner väljer att satsa på rookiegruppen Jipson Design, nya designelever som fått uppdraget att formge skåpet Dizzy med perforerad front och olika inredningsmöjligheter. Det är inte första gången som den anrika svenska möbelproducenten och tillika familjeföretaget väljer att satsa på unga formgivare. Ett flertal av företagets produkter har formgivits av unga designer som ställt ut i exempelvis Greenhouse på Stockholms möbelmässa - bra jobbat tycker vi! 
Lollipop heter det lättplacerade avlastningsbordet, formgivet av Malin Lundmark. Bakom dessa står serien Cap, pelarbord formgivna av Roger Persson. Tillverkare KA Andersson & Söner i Husqvarna sedan 1898! 

Gärsnäs exponerar bland annat stolen Flake, formgiven av Nina Jobs i sin mässmonter. I fonden på den stora bilden syns Färg & Blanche uppdaterade Emmafåtölj.   
Pop heter kombinationsmöbeln med flexibel sittning, formgiven av Patrik Bengtsson och Pierre Sindre för Gärsnäs. En svensk variant av Bikini Island som Werner Aisslinger formgav för Moroso i fjol.

Ljust trä i fin stoldesign och snirkliga klädhängaren Loop, formgiven av Nina Jobs samt ädel stoldesign av nestor Åke Axelsson och Inga Sempré hos SwedeseStockholm Furniture & Light Fair 2014. Inte helt nytt - men fint ändå! 

En härligt vårlik vägg med blomknoppar - och pasteller - möter i montern hos Stolab baserat i Smålandsstenar. Till vänster stol Karlsö i lackad björk, design Mattias Ljunggren. Till höger karmstol Greta i svartlackerad massiv björk, formgiven av Swedish Ninja/Maria Gustavsson

Materialet ek dyker upp bland annat hos Stolab. Här fina stolen Harrow, design Jonas Lindvall. Blå stolen i bildens bakgrund heter My Chair och är formgiven av Space Copenhagen

Gråtonade väggar, vita skåp och accessoarer i pastelltoner möter hos Voice. 

Jesper Ståhl har formgivit sideboard vid namn No 216 för Voice...

... och Rolf Fransson är upphovsman till sideboard Arctic för samma företag - Voice.  


Sist - men inte minst härlig - är den vårliga grönskan som möter hos Byarums Bruk där blommande kungsängsliljor och vita syrener pryder planteringskrukor i återvunnen gjuten aluminium. Gråsippa heter de främre kärlen, design Signe Persson Melin

                          www.stockholmsfurniturefair.com














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar