onsdag 3 juli 2013

Familjärt på Fredriksborg


Fredriksborg  med strandverk, vakttorn, stenkasern och murad fästning högt upp på klipporna vid Oxdjupet i Stockholms innerskärgård. 
Fortet får nytt liv

Efter lång renovering i regi av Statens fastighetsverk har den historiska fästningen Fredriksborg på norra Värmdö i Stockholms skärgård väckts ur sin historiska slummer.

I dagarna tar Fredriksborg Hotell & Restaurang mot de första gästerna som bjuds en unik vistelse i den vackra, historiska miljön.

Abonnerade sällskap får anlägga med båt vid strandverket men någon regulär färjeförbindelse med Fredriksborg finns inte - än...
Fästningen Fredriksborg byggdes på 1700-talet som ett fort för att skydda huvudstaden från hotande rysk invasion. Stora delar av Stockholms skärgård och Upplandskusten hade drabbats av de fruktade rysshärjningarna där invaderande ryska styrkor brände ner hus och gårdar.

Infarten till Stockholm går via Oxdjupet, ett smalt sund mellan Värmdölandet och fastlandet vid Waxholm. Här byggdes Fredriksborg med en stor murad fästning i tegel som med sitt platta tak och runda form blev kallad Smörasken i folkmun. Nere vid vattnet byggdes vaktkur och befästningstorn.

Manskapet bodde dels i befästningstornet, men även i en stenkasern ritad i mitten av århundradet av 1700-talets stora fixstjärna, arkitekten Carl Hårleman. Här inkvarterades delar av manskapet som bevakade Fredriksborgs fästning.

Stenkasernen byggdes vid förra sekelskiftet om till sex lägenheter men sedan de sista hyresgästerna flyttat ut har den 600 kvadratmeter stora byggnaden renoverats och under ledning av arkitekt Sven Ahlsén vid Statens Fastighetsverk byggts om till ett litet och personligt hotell.

Bloggen har gått husesyn på nyöppnade Fredriksborg Hotell & Restaurang.

Reception i Fredriksborgs hotell med stengolv och träsponttak. 


Gråmålad trapp leder upp till övervåningens  12 individuellt inredda hotellrum. 

Varje rum har sin egen karaktär med tidstypiska tapeter och handplockad inredning. 

I så stor utsträckning som möjligt har äldre detaljer bevarats i hotellrummen, som det här dekorativa taket i träspont med listverk. 

Romantiska blomsterslingor i ett av hotellrummen under stenkasernens välvda tak. 

Restaurangen har plats för 75 sittande gäster och är inredd i tre salar på undervåningen. Här har den fullt fungerande järnspisen bevarats.  


Närodlat på menyn i Fredriksborgs restaurang. 



I det nybyggda orangeriet med kamin finns café. 

Den mäktiga murade fästningen ligger 40 meter ovan Oxdjupets sund och är nu öppen för besökare året om. Med sin runda form och platta tak blev Fredriksborgs fästning kallad Smörasken i folkmun.

Fredriksborgs fästning med fasad i tegel och vallgrav. Till höger skymtar den renoverade gulputsade stenkasernen med valmat plåttak som i dag är restaurang och hotell. 

Tung träport leder in till fästningen som välkomnar hotellgäster och andra intresserade med sin historia och även fungerar som konstgalleri. 


Fredriksborgs fästning är ett av många historiska byggnadsverk som renoverats och förvaltas av Statens fastighetsverk. 


                               www.fredriksborghotel.se
                                          www.sfv.se

1 kommentar:

  1. När är fästningen öppen för allmänheten?
    Är det öppet onsdag den 3 juni på eftermiddagen?
    Tacksam för svar.
    Med vänlig hälsning
    Börje StåhleÖnk

    SvaraRadera