lördag 2 juli 2011

Porslinsfavoriter från förr



Hemkära fynd från hyllorna i det lilla huset på ön. 
Äldre porslin och keramik är ett megaområde inom second-hand och vintagemarknaden. Och intresset ökar ständigt för tidlösa mönster, historisk nostalgi och 50-talsets namnkunniga formgivare för det dukade bordet.

Bland allsköns prylar i det lilla huset på ön hittade vi några populära porslinsfavoriter från förr: En trave assietter med handmålat mönster Ranka från Gustavsberg.

Stämplad svensk vardagsvara. 
Mönstret Ranka ritades av Stig Lindberg och var en uppdatering av Gustavsbergs populära servis Allmoge som tillverkades 1905-41. Ranka kom i produktion 1942 och tillverkades fram till 1965 och blev en riktig storsäljare.

Bukett på assiett. 
Benfärgade flintporslinet Carmensita med blommönster och grön kan kommer från Rörstrands porslinsfabrik. Här dröjer sig 1930-talets småblommiga tidstypiska ideal kvar, trots att servisen tillverkades mellan 1940-44.

Servis Carmencita med ett s i stämpeln. 
Några ovanligare fynd på hyllorna i det lilla husets kök är två tallrikar med mönster Stambul från Rörstrand. I bloggens praktverk om Rörstrand finns inte servisen med överhuvudtaget...

Orientens mystik i stiliserad siluett för det dukade bordet, mönster Stambul från Rörstrand. 
... däremot tillverkades en servis med samma namn mellan åren 1885-1905 hos Gustavsbergs porslinsfabrik. Formgivaren var Arvid Ekberg, mönstret i blåvitt är mycket detaljerat med en bred spetsbård runt tallrikarnas kant.

Alltså något helt annat än bloggens uddatallrikar Stambul från Rörstrand! Vi anar oss till en uppdatering, kanske runt 20-talet? av konkurrerande Gustavsbergs storsäljare. Någon som vet mer? Hör av er!

Tips! Assietter och fat med vackra, coola och stilistiska mönster funkar utmärkt som blomfat. Udda tallrikar är även fina att arrangera i grupp, hänga på väggen eller förvara i en öppen tallrikshylla.

Servis Stambul utan i.
Tips! I köksskåpen i huset på ön hittade vi också en härlig, tung mönstrad metallbricka med hamrad kant. Vi putsade upp och placerade brickan på en fotpall från Ikea. Smart och enkelt sätt att ordna ett soffbord på liten yta. Fotpallen har förvaring under locket och både bricka och pall kan flexibelt flyttas vid behov.
Silverglans på fotpall. 
                                   www.rorstrand.se
                                   www.signaturer.se
                                   www.antikvarlden.se
                                   www.porslinsbloggen.blogspot.se
                                   www.svenskt-porslin.net

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar