onsdag 6 juli 2011

Massor av mässor!

Brända toner i Formex hösttema Cosy Minimalism. 
Mitt i sommaren är det hög tid att planera för höstens inköpsresor. Bloggen har daterat upp Mässkalendern. Klicka i arkivet till höger, kika in och boka in dina inköpsresor!

Först ut är Tendence i Frankfurt, den ledande inköpsmässan inom inredning, design, present och smycken. Mässan lockar nu även alltfler svenska företag, bland de nya utställarna på augustiupplagan finns Pappelina, Eightmood, Mr Plant, Brita Sweden och Agneta Livijn.

På hemmaplan ligger Formex givetvis i pipe-line. Bland nyheterna på mässan i början av september lockar en utställning med kvinnliga svenska formgivare, arrangerad i samarbete med Gallery Pascale.

Formex instiftar dessutom ett nytt designpris för kvinnliga formgivare, tänkt att delas ut varje höst. Hmm, hur bra är det kan man undra?

Bloggen är inte särskilt förtjust i könsselekterade utmärkelser överhuvudtaget. Nog måste det vara designerns förmåga vi ska rikta in oss på, inte om formgivaren är man eller kvinna? Eller lirar kvinnliga formgivare i en annan liga än män? Ska kvinnliga formgivare bedömas efter andra kriterier än manliga designer? Bör kvinnliga designer uppmärksammas särskilt extra och vad är i så fall skälen bakom detta?

Svar på dessa frågor får man inte i mässans pressrelease, enbart info om det nya priset och vilka som sitter i den namnkunniga juryn.

Men - när mässan nu väljer att instifta ett designpris enbart för kvinnor borde det omedelbums även instiftas ett designpris för bästa manliga formgivare! Självklart ska även den bästa mannen uppmärksammas i jämställdhetens namn, inte sant..?

Risken är att vi får så många designpris att Formex kan köra sig egen Oscarsgala inom formgivningens kreativa område. Redan nu finns bästa producent, bästa monter, bästa nya, unga formgivare  - det är ju bara att fylla bara på med bästa formgrupp, bästa mässdesigner, bästa designeventmakare, bästa svenska designer, bästa utländska designer, bästa designstudio, bästa ursprungsidé (tuff kategori!) etc.

Skojade bara. För inte går vi väl mot en Formex Designgala med oändliga prettotacktal och påkostade mediajippon...nej, hjälp, vilken hemsk tanke!

Hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar