tisdag 31 maj 2011

Walkin´the High Line

En grönskande oas med utsikt ovan asfalt och betong. 
Bloggen har varit några intensiva och inspirerande dagar i New York - denna brusande, ständigt aktuella och mångfacetterade världsstad.

En av många kickar under resan var promenaden längs High Line, parken som anlagts på de gamla järnvägsspåren som löper längs Manhattans sydvästra del.
Rostig järnvägsräls får nytt liv längs High Line.
Nu i juni öppnar etapp 2 och fullt utbyggd sträcker sig High Line hela vägen från 30th Street ner till Gansevoort Street  i Tribeca. Kvarter efter kvarter löper den gamla järnvägsbron från 1930-talet, en gång byggd för att frakta mejerivaror, kött och tunga transporter för avlastning i stora magasin.

Snart öppnas gallergrindarna för High Line etapp 2.
Tidigare gick järnvägsrälsen nere på marken. Så var läget från mitten av 1800-talet och under de första decennierna på 1900-talet. Men olyckorna var extremt många, järnvägen fick öknamnet Dödsavenyn, och rälsen drogs om på den långa järnvägsbron i snirkligt gjutjärn.

Svarta, utsirade ornament pryder den vackra järnvägsbron som sträcker sig längst en stor del av Manhattans sydvästra spets. 
Bakom High Line Park  ligger ett team skickliga landskapsarkitekter, en icke-vinstdrivande grupp av entusiaster och New Yorks parkorganisation. Den gamla rälsen ligger kvar, blommor och planteringar har fogats in och gångvägen växlar mellan betong och trä.

Förra året beräknades drygt två miljoner människor har strövat längs med High Line, med utsikt över gator, skyskrapor och Hudsonfloden.

Promenanden går ovanför det brusande gatorna med bilsirener och taxibilar.
Vi passerar gamla tegelmagasin, en del renoverade, andra ruiner som i sitt bedagade skick är vackra minnesmärken över tuffa tider och mänskligt slit.

Ner mot Meatpacking District ligger köttleverantörernas magasin och i många av företagen är i gång - men nu kommer leveranserna med lastbil under High Lines järnpelare...

Hudson River i fonden och glad gris i förgrunden. 
De italienska företagsnamnen dominerar här som på många andra håll och minner om de stora immigrantskaror som byggde upp Manhattan från sent 1800-tal.


Tegelmagasin, stora lastkajer, lagerlokaler och stickspår möter längs High Line. Små grupper med möbler och träbänkar inbjuder till vila och utflykter. Bloggen möter såväl affärsfolk, som turister och skolklasser längs den långa promenaden där luften tar med sig doften från Hudson River.


Lagom vildvuxet mot röda tegelmagasin. 
Magasinen är arkitektoniska mästerverk i sig, förbundna med broar i snirkligt gjutjärn och med spröjsade fönster. Att vandra fram genom New York ovan mark är ett äventyr i sig.


Vattenspeglar och vass, sköna soffor att vila trötta fötter eller sola på och gröna skott som skjuter upp mellan betongplintarna är en seger för landskapsarkitekterna som skickligt fogat samman gammalt och nytt i New Yorks High Line Park.

Strövtåg ovan mark lockar miljoner besökare till High Line varje år. 



Bloggen återkommer med fler härliga tips från New York-dagarna i en av världens mest inspirerande städer. Missa oss inte!
En prunkande oas som lockar såväl turister som New York-bor och skapar lugn i storstadsstressen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar