söndag 8 maj 2011

Vårbruk i släpljus

Maffig betongkruka med vintageräfflor. Perfekt för lavendel. 
Så kom solen tillbaka och våren blommar vidare mot försommar. Bloggen putsar fönster, röjer i förråd och planterar i långa, ljusa majkvällar när ljuset slingrar sig in i den skira spirande grönskan.

Pelargonerna åker ut på verandan, små, små frön petas ner i jorden och vi tänker att det inte är någon större idé att jaga runt med spaden efter maskrosorna. I säsongens första gräsklippning försvinner ju de gula blommorna... no worry!
Alla har vi varit små...!
Så här års ringlar köerna till landets sopstationer. Det slängs hejvilt och ska vi döma av köerna till bygg- och möbelvaruhus köpts det nytt för en grön livsstil i samma takt.

Så lite tips - helt gratis...

Krukan på bilden överst fyndade bloggen på den lokala sopstationen. Det fanns två, men tyvärr hade den andra krukan redan slängts i containern och var trasig. Krukan är tillverkad någon gång på 50-talet eller möjligen ännu tidigare. Den är  inte bara cool, utan perfekt för lavendelodling.

Samtliga terrakottakrukor ni ser på bilderna har bloggen räddat från en säker containerdöd. Vi plockar helt sonika upp krukor och fat som dumpas i enorma mängder bland betongplattor, kakel och tegelpannor.

I krukorna spirar alla pelargonskotten. Minnesgoda bloggläsare kommer ihåg hur allt började med två ståtliga Mårbacka-plantor som lade grunden för många, många fler.  (Se under etikett Grönt är skönt).
Retrorotting för skön kvällsstund på verandan. 
Här presenteras en mysig rottingfåtölj som bloggen fick hugg på innan den skulle hystas iväg till sopstationen. Åren går, men sittkomforten i en skön, lätt rottingmöbel består. De fina dynorna kommer från Hemtex.

Fina krukor bildar blickfång... som det brukar stå i inredningsreportagen. 
Ett sidobord med handtag och plats för vinflaskor och förfriskningar funkar fint för pelargonkrukorna och ingick i rottingfyndet,  som även innehöll ett gulligt runt bord med glasskiva...
Rotting är på modet s/s 2011.
Inredningsroande bloggläsare har säkert redan noterat att det är drag i rotting denna säsong. Stajlisterna plockar rottingmöbler till inredningsreportagen och vi ser en rad nya möbler i bambu och naturrotting i inredningspress. Svenskt Tenns fina Josef Frank-möbler får en renässans, fortfarande tillverkade av Larssons Korgmakeri i Stockholm.

Grålackat och ljusgrönt funkar fint. 
När vi ändå är inne på ta-till-vara-spåret kommer här lite fler exempel: Symaskinsunderredet köpte vi på loppis, snirkliga järnstolarna stod utanför sopstationens stängda grindar. Vi lackade i grått, köpte en marmorskiva hos en stenleverantör och fick en fin liten trädgårdsgrupp.

Lådan kommer från en kompis flyttt, vi målade ljusgrönt och här ska det komma körsbärstomater...


Kattspärr i luktärtodlingen. 
Men hallå, vad händer här, undrar ni kanske? Bilden ovan föreställer en liten drivbänk intill garageväggen. Bloggen har blockerat med lite brädbitar. Inte för att luktärtorna ska gro bättre utan för att grannens katt inte ska använda vår drivbänk som toalett...

Bloggen har lite problem med kattägares lättsinniga inställning till sitt husdjurs primära behov. Bara släppa ut djuret, katter går ju sina egna vägar, får vi höra. Hmm, med ett husdjur följer rimligtvis någon sorts ansvar tycker bloggen, rejält trött på snusk i rabatterna och värre - ihjälbitna småfåglar.

 Anti-katt tips mottages gärna! Mejla inredhemma@gmail.com

Vackert för försommarens första lavendel. 
Till sist - ytterligare ett sopstationsfynd. En superfin stor kruka, troligen av äldre datum (någon som vet?)som verkligen var blytung - men så läcker!

1 kommentar: