onsdag 22 september 2010

Ilenes textilskatter på Indigo i Bryssel

Bunt på bunt, prydligt ihopknutna, med historisk textil i mässmontern hos Ilene Danchig.
Till det bästa med mässor hör alla spännande, roliga och trevliga möten med nya och gamla bekantskaper. Under MoOD i Bryssel stannade bloggen länge i montern hos Ilene Danchig - en sann textil skattkammare!

Det New York-baserade företaget Ilene Danchig ställer ut på Indigo, en avdelning för mönster och tryck på textilmässan MoOD. Företaget grundades för tre decennier sedan av Ilene Danchig som i hela sitt liv samlat historisk textil.

Affärsidén är att hyra ut originaltextilier till formgivare, inrednings- och modeföretag och förse producenter inom möbel- och hemtextil, mattor och tapet med mönsterinspiration. 
Renässansbrokader, broderade 1700- och 1800-tals textila fragment exponeras på monterväggen.
På kundlistan står små och stora företag. När stora internationella inrednings- och modeföretag behöver rosor till bäddtextil eller skjortränder händer det att mönsterformgivarna skickas till Ilene Danchigs studio på 40:e gatan på Manhattan i New York.

I Europa ställer företaget ut på mässorna Heimtextil och Indigo för att möta europeiska kunder.
Med stort kunnande, grym koll och kärlek till handens verk ringar  Ilene Danchig och studio manager Diane Kaplan-Romano in vad varje enskild kund efterfrågar. 

Diane Kaplan-Romano och Ilene Danchig i studion på 40:e gatan i utkanten av Manhattans gamla textildistrikt i New York.
För en textilfantast är varje besök hos företaget en högtidsstund. Det är lätt att hamna i en total textilkoma... Italienska brokader, i guld och starkt rött, kinesiska sidenbroderier, rosenmönstrad linne och kretong, undersköna filigransspetsar och unika jaquarder, folklore, vävda rutor och ränder... här finns allt!
Tryckt linnetyg från 1930-talet/USA.
När Ilene Danchig själv inte reser på mässor, träffar hon antikhandlare och gamla kontakter, ofta i Frankrike, för att köpa in textilier. Många roliga och spännande möten som hon gärna berättar om över högarna med världens mest underbara och unika gamla textilier.

Under dagarna på MoOD 2010 pratar vi bland annat om linne och mässans fokus på det gamla hantverket att odla och bereda lin, som har månghundraåriga rötter i just Belgien och Nederländerna.

– Linne är ett fantastiskt material och jag tror det passar för vårt moderna inredningsideal, med en mer avslappnad livsstil. Linnefibrerna tar emot tryck extraordinärt väl, mönster får ett alldeles särskilt lyster och står ut som nästan tredimentionella på ett linnetyg. Även blekta och urtvättade mönster blir speciella på ett linnetyg, säger Ilene Danchig.

Provböcker och gamla textila arkiv för för länge sedan nedlagda fabriker och företag.
Bloggen har också hälsat på i företagets charmigt stökiga New York-studio, fylld med textilbuntar från golv till tak, travar av gamla provböcker, lapptäcken, filtar, kläder och mängder av tryckta mönsterark.

Lejonparten av textilierna daterar sig från 1700-talet och fram till 1900-talets mitt och har sitt ursprung i Europa och USA.
En av många skattgömmor hos Ilene Danchig Documentary Textiles i New York.
År av erfarenhet gör att Ilene kan datera sina skatter, hon vet hur textil åldras, ser tätheten i fibrerna, mänsterplåtarnas kvalitet i utsökta tryck. I Ilene Danchigs unika textila samlingar finns objekt som saknar motstycke idag.

– Jag vet och jag ser. Det finns idag inga levande människor som kan åstadkomma ett sådant hantverk, säger hon. inred hemma inred hemma inred hemma inred hemma inred hemma inred hemma inred hemma inred hemma inred hemma inred hemma inred hemma inred hemma inred hemma inred hemma inred hemma inred hemain

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar