onsdag 6 juni 2012

Lilli och prinsen

Skånsk bröllopsdyna från cirka 1830, yllebroderi framtaget 1995 av Monica Zetterström. 
I dag öppnar utställningen Lilli och prinsen på Waldemarsudde i Stockholm. Vi har fått en förhandstitt och kan varmt rekommendera ett besök på Djurgården och en av Hemslöjdsårets stora utställningar.

I år är det nämligen 100 år sedan Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund bildades. Jubileet firas med utställningar på Nordiska Museet och Liljevalchs i Stockholm och en mängd lokala event runt om i landet.

Utställningen på vackra Waldemarsudde lyfter fram Lilli Zickerman, den visionära, smarta och entreprenöriella kvinna som 1899 bildade Föreningen för Svensk Hemslöjd.

Lilli Zickerman, kvinnan bakom Föreningen för Svensk Hemslöjd.  Vilket livsverk!
Lilli Zickerman kom från orten Vittsjö i Skåne och var dotter till en apotekare. Hon lärde sig tidigt själv att brodera, och insåg snart att stora kulturella och kommersiella värden fanns i det hantverk inom den svenska lokala folkkonsten. Traditioner, seder, bruk och föremål - allt ville Lilli värna.

Hon inledde en räddningsauktion, en omfattande inventering och fotografering av allmogens textila föremål runt om i landet. Med häst och vagn och inte sällan bemött med misstänksamhet, reste eldsjälen Lilli runt och fotograferade den svenska textilskatten.

Omkring 24 000 svartvita bilder framkallades och handkolorerades med vägledning av de trådar som Lilli dragit ur textilierna! Till hjälp med fotografering och kolorering hade Lilli sina tre bröder, men det var ett drygt arbete att resa runt i ur och skur i landet och leta upp lokalt hantverk och hantverkare.


Svartvitt foto med handkolorerat mönster. 

Inventeringen är en enastående bedrift, eftersom många av de hundraåriga textilierna förstördes redan under decennierna åren som följde. I dag finns Lillis kolorerade originalfoton i Nordiska museets samlingar och Konstfack har kopior av 13 000 textilier i sitt bibliotek.


Utställningen på Waldemarsudde heter Lilli och prinsen. Det var tack vare - och med - prins Eugen som ordförande som Lilli Zickerman kunde förverkliga sin vision och sitt livsverk - en förening för svensk hemslöjd och textil konst.

Lilli och prins Eugen samarbetade åren igenom och prinsens engagemang innebar att hemslöjd blev social accepterat och en alltmer eftertraktad konstform. En del brevväxling mellan de båda finns också i utställningen.

Matta Manhattan, vävd av Ingrid Dessau, 1953. 
Lilli Zickerman tog som många andra intryck och hämtade inspiration från den brittiska Arts & Crafs-rörelsen. Ellen Key och Carl och Karin Larsson exempelvis lockades också av tankarna om en vackrare vardag, där konstfärdiga föremål, möbler och textilier lyftes fram.

Genom åren har många skickliga svenska hantverkare verkat via föreningen Svensk Slöjd, exempelvis Märta Måås-Fjätterström och Ingrid Dessau, varvs mattor också visas på Waldemarsudde.

Även nutida skickliga slöjdare och konsthantverkare lyfts fram i utställningen. Exempelvis Annika Ekdahl, vars underbara gobeläng Definitely Gold från 2008 pryder en hel vägg i ateljén högst upp i den pampiga byggnaden.


Definitely Gold, av Annika Ekdahl, gobelängteknik med ullinslag på linvarp.   Det vackra verket täcker en stor vägg i utställningen Lilli och prinsen i ateljén på Waldemarsudde.
Utställningen Lilli och prinsen är väl värd ett besök och presenterar historik, vacker textil dåtida och nutida textila verk och även projekt initierade i tredje världen och av Livstycket. Hantverkstrenden med taktila och konstfärdigt tillverkade föremål växer, här hemma och internationellt, och svensk folklore får ett välförtjänt och välkommet uppsving.
Tegelanbud, tuskaftväv i ull och lin på linvarp av Helena Hernmarck, 1994. Verket är väggstort och finns med i utställningen på Waldemarsudde. 
       Utställningen Lilli och prinsen pågår 6 juni till 16 september. Missa den inte!
                                   
                                     www.waldemarsudde.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar