måndag 10 september 2018

Doisneau on show!

År 1950 tog fotografen Robert Doisneau bilden på kyssen som är hans mest omtalade fotografi.  
Mästerligt foto - missa inte! 

Franske fotografen Robert Doisneau är mest känd för sin bild La Baiser de l´hotel de ville på det kyssande paret i Parisvimlet. Men hans fotografiska gärning är mycket, mycket mer än denna välkända och omtalade bild. 

I samarbete med Atelier Robert Doisneau och diChroma Photography Madrid visar Kulturhuset Stadsteatern nu en utställning om bildgeniet, ett absolut måste för alla som är det minsta intresserade av fotografi!

Verken i utställningen spänner från tidigt 1930-tal till 60-tal och skildrar miljöer och människor på Paris gator och i förorter. 


Mästerlig blick hos mannen med kameran. Foto: Matilda Rahm/Kulturhuset Stadsteatern.  
 Utställningen Robert Doisneau - Förortspoeten exponerar ett rikt urval av mästarfotografens verk, inkluderande den ikoniska kyssbilden och det beställda reportaget i amerikanska Life. 

Doisneau hyrde ett ungt skådespelarpar som under en dag vandrade runt i Paris och kysstes. Bilderna är arrangerade, men kärleken var äkta mellan den unga mannen och kvinnan. 

Många har genom åren hävdat att de är paret på bilderna. Men Doisneau kunde prestera ett kvitto på statistarvodet, så alla krav på sentida ersättning kom på skam. 

Mademoiselle Anita fotograferad av Robert Doisneau 1932.
Utställningen visar en fantastiskt urval av Robert Doisneaus fotografgiska gärning, bilder från slitna miljöer, fattigdom, förortsglapp mellan stad och land. 

Människor i en utsatt vardag, på gator, barer, kajer och ruckel. En utsatthet skildrar med värme, ömsinthet och faktiskt humor, vilket skapar en extra dimension i de vackra bilderna. 

Den ikoniska kyssbilden och reportaget i amerikanska Life, ett beställningsjobb för Robert Doisneau kring det romantiska Paris. Foto: Matilda Rahm/Kulturhuset Stadsteatern. 
Mästerliga fotografiska verk i en jättefin utställning som även omfattar en dokumentärfilm kring Robert Doisneau, regisserad av hans barnbarn Clémentine Deroudille. 

Utställningen pågår fram till 25 november - missa den inte!

La Poterne des Peupliers, 1932. Foto: Robert Doisneau.

         kulturhusetstadsteatern.se

PS Se även Instagram Charlotte(@inredhemma)för mer från utställningen kring Robert Doisneau.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar