torsdag 1 juni 2017

Formgivet i Milano (2)

Blommande blåregn i mina kvarter i Milano, alltid lika härligt att landa här inför mässracet varje år.
 Mönstrat, flätat och lite retrostuk...

Milano i april är promenader genom vardagliga kvarter, prunkande magnolia och blåregn och doft av parkernas nyklippta gräs. 

Alltid lika härligt mellan nedslagen i Rho Fieras mässhallar och designevent...


Holländske Edward van Vliet började formkarriären som textildesigner, här mönster, soffa och puff för Moroso.

Mer av samma sort i de fladdrande textiltaken i utställningen Masterly The Dutch i Palazzo Francesco Turati, en av designveckans många härliga formutställningar. 

Stolen Result Chair formgavs redan på 1950-talet av Frisco Kramer och Wim Rietveld för holländska företaget Ahrend. En dåtida designtriumf med sin konstruktion i stålplåt med formpressad träsits. I Milano var det dags för en återlansering, ett samarbete mellan HAY och Ahrend. 

Innovativ formgivning i aluminium presenterades i fina utställningen Flower Metal av Yokohama Makers Village med vaser i metall. Företaget driver sin expertis inom unik teknik för metallproduktion i samarbete med professionella formgivare. Vacker japansk perfektion!
Mer vaser på podium i utställningsområdet Lambrate, glascylindrar ingjutna i gips och betong, något för den händige att ta efter månne. 

För några år sedan ställde innovativa italienska designföretaget Dossofiorito ut i Salone Satellite. Bakom företaget som grundades 2012 står formgivarna Livia Rossi och Gianluca Giabardo och visionen är att skapa kreativa former för inomhusväxter.  Vid årets mässa möter Dossofiorito med Etta, en hel möbel för just stora, gröna växter! Producent är Zilio, baserad i Manzano sedan drygt 60 år och ett av många familjeföretag inom den italienska möbelbranschen. 
Flätade former och färg möter hos Moroso där Patricia Urquiola återigen skapat mässmontern, i är med träribbor i monterväggarna som ser just hantverksmässigt flätade ut. Återigen Edward van Vliets lätta mönster med blommor, fjärilar och fåglar i hängfåtöljen. 

En av Milanos bästa montrar var i år Kartell som under rubriken ContamiNation lanserade en mängd designsamarbeten, unika och med stark identitet och i gränslandet till konstvärlden. Ja, lite som Kartell alltid haft i företagets dna.Stiligt!

Utemöbelföretaget Dedon firar 25 år och har med sina flätade möbler i konstrotting lyckats skapa en egen nisch - och därmed fått många efterföljande copy-cats. Men det lekfulla handlaget och den höga hantverksmässiga kvaliteten kostar och målgruppen återfinns inom hotel, resort och ett toppskikt av privata hem över hela världen. 

Inspirationen kommer från naturen och det kändes hur lockande som helst att med trötta, nötta mässfötter krypa upp i den här hängande fågelboet i en monter som med smarta medel lyckades skapa en tropisk oas. Men nej, så kan man ju inte bete sig...

...så raskt iväg till Diesel Living som sneglar mot ökenklimat i inredning och färgstättning på produkterna. Sandfärgat, gråtonat och så lite guldblänk i skallerormar och döskallar bland kaktusarna. Lättplacerat möbelmode, såväl ute som inne.
Svenska Bolon är en verklig framgångssaga och kanske började resan för då Bolon visade att ett svenskt golvföretag faktiskt kunde rocka? I utställningen hade man byggt stora blommor, tillverkade av just plastgolv och det såg modemässigt ut. Och Bolon är ett företag som drar tradition vidare in i vår moderna designorienterade tid. Utställningen på mässan lyfte just hantverkstraditionen och ett svenskt industriarv, snyggt och bra på alla sätt. 
Mer från Bolon, flätade flastgolv presenterade som mattor och fåtöljen Wood Stiching, design Färg & Blanche klädd i Bolons golvmaterial. 
Designparet Emma Marga Blanche och Fredrik Färg fortsätter sitt lysande formarbete och drar sin innovativa kreativitet till projektet Metal Stitching. I utställningen Armour mon Amour i Milano presenterade de unika objekt, alla baserade på skisser som paret gjorde under några månader på resa i Japan. Inspirationen märks i samurajdetaljer, men framförallt är det ett spännande designexperiment och resultatet av att gå vidare med en formvision. Från att sy möbler i trä till att nu sy i blänkande metall. 
Skalstolar med sydda stickningar i utställningen Armour mom Amour av Färg&Blanche i Milano. 
Fåtöljen Wood Stitching är i produktion hos spanska BD Barcelona och på mässan presenterade företaget sidobordet Couture Cabinet, design Färg & Blanche där tekniken att sy i trä används på skåpets dörrar.  
Minsann kom fåtöljen Lounger, design Jaime Hayon redan 2009, men kommer i nya versioner och funkar alldeles utmärkt även i mässmontern 2017. Hållbar formgivning och en knäpp på näsan till alla som ständigt gnäller över brist på innovation. Förfina och förbättra rules!
Bulliga former följer designarvet hos GVT där det traditionella österrikiska böjträföretaget inleder designsamarbeten med traditionella förtecken. Det vilar en skönt modern retrostämning över årets mässmonter hos GVT.
Vilket får oss att återkomma till Kartell, kika här vilken skön retrokänsla i möblering och färgsättning och där material som sammet och teak lirar under det fiktiva pergolataket. Känns inte så lite Frank Lloyd Wright med den murade stenväggen. 
Skön formgivning i fåtöljen Monza, design Konstantin Grcic i trä med ryggstöd i polypropylene. Producent Bolzanobaserade företaget Plank. 
Finska Nikari presenterade nya, och som här, äldre designsamarbeten i sin mässmonter, ett exempel på hur tidlös form faktiskt funkar alldeles utmärkt. Fåtölj och ottoman December XL, design Jasper Morrison och bord Februari, design Thomas Sandell. 
Norska formgivare samlades i utställningen Everything is Connected i Lambrate och här visades bland annat formgivaren Silje Nesdals träskålar Rider Wood Bowls. Hantverk och bruksföremål. 
"Trä är ett material som ständigt växer", säger Jasper Morrison som fortsätter sitt samarbete med japanska Maruni. Stolen T&O kom i fjol, i år lanseras bordet i samma kollektion. 
Tillgänglighet är nyckelordet för mässor i allmänhet och Milano Design Week i synnerhet. Ingenstans kommer du så nära företagsledare och designer som under en mässa och mänskliga möten i montrar och utställningar skapar kontakt på ett sätt som den digitala världen aldrig kan matcha. Här en intressant intervju med Jasper Morrison...
...och efter den noga utmätta tiden raskt över till ett kul möte med den vänlige Naoto Fukasawa, kreativ chef för Maruni. Fukasawa är även kreativ chef för japanska Muji och driver sig egen designstudio med uppdrag för många av världens toppföretag inom möbelindustrin. 
Vad är nu det här? Ja, det kan man undra men vid en närmare titt står det Norsborg och då fattar ju vem som helst att det handlar om Ikeas schäslongsoffa! Den blir såhär upphängd på väggen i en installation i den stora utställning som Ikea arrangerar i Lambrate under designveckan. 

Det är ett rejält omtag Ikea gör med inte enbart en utställning utan en hel egen festival under de hektiska designdagarna. Här finns uppbyggda, stajlade miljöer med Ikeas produkter och mat, musik, mingel i en väl genomförd formmanifestation. 
Möbelmode för de många människorna, tillgängligt för alla och utan pekpinnar eller vakter i dörren. 
Inte konstigt att så många stannade upp, slog sig ner, pustade ut och trivdes i Ikea goes Milan.
Idéutställning kring compact living för en kreativ ung urban person, med mycket rekvisita och målande modell. 

PS. Mer om Milano finns rapporterat i branschtidningen Nordisk Träteknik med nedslag hos svenska möbelföretag (Mentor Communications). 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar