fredag 22 april 2016

Trädgårdstider!

Vackert i blickfånget hos favoritmontern Bloem vid Nordiska Trädgårdar på Stockholmsmässan. 
 Grön inspiration...

Trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar markerar för odlare och trädgårdsentusiaster att den nya gröna säsongen är här på allvar. 

Mässan arrangeras på Stockholmsmässan i Älvsjö och är öppen för allmänheten och till skillnad från fackmässorna är allt som visas och presenteras möjligt att just - att handla...


Grön inspiration i den graffitidekorerade montern hos Bloem.
Bloggen besökte mässan på öppningsdagen i går och att trädgårdsintresset bara ökar och med det viljan att odla och plantera i stort sett allt som växer i jord är alldeles klart. 

Köerna ringlade långa till montrarna med specialerbjudanden och fynden drogs i packade dramaten och mänger med bärkassar. 

Häng med på ett grönt och inspirerande monstersvep..!
Jodå, det fanns andra montrar på mässan, men Bloem blev en personlig favorit för det härliga konceptet med graffiti, matchande grönmålade stolar, oliv och fikonträd...
...Gröna blad, klarglas och mattlackade pastellgröna brädor och en och annan papegoja, svårare än så behöver det inte vara att skapa en skön grön växthuskänsla. 
Man tager vad man haver - eller hittar. Stylisten Agneta Törnqvist hittade en skateboard i sin trädgård. Anfrätt av väder och vind och snudd på vintage blev den en extra detalj i Bloems monter som bärare av den allt populärare växten ramslök.  

Här har vi Agneta, skicklig scenograf och stylist för inredningsmagasin i Bloems monter. 

Kreatören och blomsterinspiratören Peter Ødegaard var tillbaka på mässan efter några års bortvaro. På mässan arrangerade Peter en idéutställning på tema Vilorummet med bland annat dessa vackra vintagevaser från danska keramikföretaget Kähler. 

Stora ormbunkar planterade i grovvävda säckar, betonggolv och caféstolar från portugisiska företaget Adico som Peter Ødegaard är skandinavisk agent för. Adicos  lackade stålrörsmöbler började tillverkas redan 1930 och finns överallt i gatubilden i Portugal.  

Idéträdgården Döden, döden, döden hämtade inspiration från Astrid Lindgrens barndomshem Näs i Småland och vann första pris. Inte alldeles klockrent om någon frågar mig. Dels därför att just detta uttryck om döden, som Astrid Lindgren påstås ha börjat varje samtal till sin syster med - inte tycks stämma med verkligheten. Men även för att jag hade en annan personlig favorit till guldmedalj bland årets idéträdgårdar... 

...nämligen den här - Slottsparkens rötter. En fantastiskt fin plats som iscensatts av proffsiga personer från slottsparken Wenngarn. Bark på marken, stora vackra blommande buskar, sittplatser av udda, gamla möbler och så... 

...stora, flera hundra år gamla ihåliga trädstammar! I en speciell belysning visas hur det ekologiska kretsloppet i de ihåliga stammarna fortsätter med skalbaggar, insekter, myror och mycket annat som lever vidare i barken på de gamla nedfallna träden. 

Varför är det här så bra då? frågar sig kanske vän av ordning. Det är ju inte så snyggt...Nej, men det är en viktig påminnelse om att vi måste bevara natur orörd och inte alltid, nödvändigtvis och ständigt jämna äldre buskage och snår när vi bygger nya hus. Eller såga ner träd för att få mer sol på de anlagda gräsmattorna. De flesta trädgårdar kring framförallt nybyggda hus, ser tyvärr väldigt stereotypa ut med sina utrullade gräsmattor, stora trädäck och tujahäckar. Även äldre trädgårdar blir inte alltför sällan offer för en rovdrift som just går ut på att plana ut, hugga ner, plocka bort och avpersonifiera.  

Genom att belöna just en idéträdgård som Wenngarns med sina underbara gamla stockar hade varit en fin markering från Trädgårdsmässans jury att bevara och betänka det uråldriga gröna kretsloppet. Kanske skapa en liten diskussion till och med och poängtera vikten av att bevara även det naturligt ekologiska. Hur fint är det inte att ta tillvara gamla stockar, stubbar och använda i inredningen av trädgårdens gröna rum? 

Tack, Wenngarn, för bästa idéträdgården 2016! 

Till Utmärkelsen bästa montern på Nordiska Trädgårdar 2016 utsågs Plantagen som också hade ett av mässans största utställningsområden. Plantagen kunde presentera sin Trendrapport som bland mycket annat visade hur trädgårdsintresset ökat rejält och hur alla prognoser bara pekar rakt upp. Mer odling, mer gröna växter, mer snittblommor, mer trädgårdsprylar och mer att välja i butikerna, kort och gott!

På Plantagens tegelmönstrade montervägg hittade bloggen den här finurliga odlingshyllan, tillverkad av vanliga lastpallar som vänts på högkant och försetts med brädor som botten. Perfekt att ställa mot balkongväggen eller fästa på terassens staket. 

Avslutningsvis ytterligare ett inslag i trenden en-blomma-i-varje-vas-i-parad. Här är det rosa tema med ranunkler, löjtnantshjärta, luktärt som placerats i färgstämda glasvaser.
Tips! Tänk på att udda blir bäst i buketten. Välj en, tre, fem, sju eller nio vaser när du skapar stilleben av glasvaser. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar