onsdag 16 mars 2016

Wik & Walsøe jubilerar

Premiär för nya stengodskollektionen Røys, design Linda Svedal Walsøe för 10-årsjubilerande norska varumärket Wik & Walsøe. 
Norsk brukselegans firar 10 år 

Hand-i-hand med en slösande sol över huvudstaden premiärvisade norska varumärket Wik & Walsøe sin nya kollektion Røys på NK Glas, Porslin & Kök i Stockholm.

Solen spelar också en stor roll för formgivningen av det glaserade stengodset, berättar designer Linda Svedal Walsøe. 

– Jag inspireras storligen av naturen i min formgivning och tillbringar mycket tid vid havet i norra Bohuslän. När havet slår in vintertid över stenrösen och bildar en tunn ishinna. 

– När solens strålar träffar och blänker i den tunna isen - det är bland det vackraste man kan se, säger hon. 

Den ruffa, karga stenytan och den blanka isen tar Linda Svedal Walsøe med sig i formgivningen. 

Kollektionen, den första företaget producerar i stengods, omfattar bruksföremål som muggar, koppar, fat, skålar och tallrikar och namnet Røys är norska för just ordet rös som i stenrös. 


Vackert vitt benporslin med mönster av rosa slånbärsblommor på kollektionen Rosa Slåpe från Wik § Walsøe.
Naturen möter även i Wik & Walsøes kollektion Rosa Slåpe i finaste benporslin. Här är inspirationen blommorna på slånbärsbusken, de små vita skira blommorna som bara är vackra några få dagar innan de vissnar i de taggiga snåren. 

Hos Linda Svedal Walsøe får slånbärsblommorna slå ut i ljuvt rosa och dekorera kanter och sidor på de mjukt formade porslinet där kannorna försetts med rart bulliga linjer. 

Jag har följt det norska varumärket sedan starten för tio år sedan då grundarna Linda Svedal Walsøe och Ragnhild Wik sa upp sig från fasta anställningar för att satsa på sin egen design. 

Första produkten blev små vaser i vitt benporslin med två små alver och under ett fint grenverk. Pressbilden som landade på mitt dåvarande redaktörsbord var alldeles oemotståndlig såklart och branschmagasinet Möbler & Miljö blev en av del första - om inte det första - mediet i Sverige att uppmärksamma den norska designrookien... Den lilla alvflickan landade på Wik & Walsøes vaser för tio år sedan och är i dag fortfarande hett efterfrågad på marknaden. I dag finns en mängd produkter i kollektionen Alvedr øm som fat, skålar, ljusstakar och muggar.
I dag är har grundaren Ragnhild Wik lämnat företaget under det att Linda Svedal Walsøe arbetar kvar som designer av varumärket. 

I en tuff konkurrens i segmentet Det dukade bordet har Wik & Walsøe stadigt utvecklats och steg-för-steg tagit designen av vackra brukskollektioner vidare med en egen och tydlig formgivning. 

                wik-walsoe.no

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar