torsdag 10 december 2015

Massor med mässor!

Tema Energise med klara färger blir en inredningsmässig vitaminkick på Heimtextil i Frankfurt i januari. 
Kick-off för ny mässäsong! 

Det lackar mot jul och hög tid att planera och boka nästa års viktigaste inredningsmässor och designevent. Branschmässor arrangerade för fackfolk, oumbärliga som handelsplatser, men även som katalysatorer för trender, inspiration och innovation.

Säsongen kickar igång redan 12 januari när giganten Messe Frankfurt öppnar dörrarna till Heimtextil

Ett genomarbetat trendmaterial pekar ut fyra bärande riktningar för säsongen 2016/17; Protect, Energise, Nourish och Enrich. 

Trendboken Well-Being 4.0 är ett samarbete mellan designanalytiker/trendbyråer i sex länder. 

Vitt, vitt, vitt går aldrig ur trendfokus, här i idébild till tema Protect som kommer att presenteras vid den ledande textilmässan Heimtextil i Frankfurt. 
Den internationella möbelmässa i Köln arrangeras med start 18 januari och här hemma börjar mässäsongen med Formex på Stockholmsmässan den 20 januari.

Formexmässan kommer bland annat att lyfta fram textilformgivaren Gunila Axén i en specialutställning. Formex följer även efter internationella mässkoncept och arrangerar i samarbete med Handarbetets Vänner en work-shop, döpt till Craft dying lab,  där besökare får testa den japanska färgningstekniken shibori.

Den japanska färgningstekniken shibori presenteras handfast på Formexmässan i januari. 
I slutet på januari går mässracet till Paris och Maison & Objet och vidare till Oslo där den tidigare present och designmässan i Lillestrøm öppnar med ett nytt koncept. Norsk designs fixstjärna Andreas Engesvik har städslats för att uppdatera till nya Oslo Design Fair.

Här hemma är Stockholm Furniture & Light Fair, Skandinaviens viktigaste designevent. Nästa år är de internationella hedersgästerna, med uppgift att gestalta Stockholmsmässans entrétorg, brittiska designduon Barber & Osgerby.

Temat för Möbelmässans trendutställning är Nature is back for good! och formgivaren Emma Olbers kommer att gestalta ett av idéutställningen uterum.

En fri tolkning av de inredningsstilar som nu är på modet med fokus äkthet, kvalitet och materiakänsla, enligt förhandsinformationen.

Sevärt och spännande, Emma Olbers har under senare år etablerat sig med engagemang och formsäkerhet med design för producenter som Ire Möbler, Asplund och Tre Sekel.
Nature is back for good! är temat för möbelmässans Trendutställning i februari där bland andra designer Emma Olbers gestaltar en av utställningens tre idémiljöer. 

En av möbelmässans mest intressanta avdelningar är Greenhouse, plattformen för unga och oetablerade formgivare. I förhandsinformationen puffar mässan bland annat för Maiju Uski, Darling Design och Haha Sthlm som alla satsar hållbart i sin unga designgärning.

Totalt ställer 31 formgivare/designgrupper och 32 skolor från 13 länder ut i 2016 års version av Greenhouse.

Objekt formgivna av designstudion Haha Sthlm med Arash Eskafi och Yu-Ching Chiang som ställer ut i Greenhouse på Stockholmsmässan i februari.  
Textilmässan Milano Unica med trendfokus och topputställare inom modetyger och denim lovar kvalitet och innovation i februari och veckan efter är det dags för Ambiente i Frankfurt - en av de ledande inredningsmässorna och enklast beskriven som en gigantisk Formex, dock med betydligt mer i konceptpåsen och bra trendutställningar som inköpsguide.

Kika under etikett Mässaktuellt för en snabbscanning av trenderna för Ambiente 2016. I Mässkalendern ligger datum för de bästa inredningsmässorna för bransch och fackfolk.

Med flyg och hotell säkrade inför I Salone i april kan jag nästan känna doften nyklippt gräs i parken invid hotellet och se blommande blåregn och magnoliga klänga på fasaderna i världens designhuvudstad Milano.

Väl mött i mässracet nästa år! 


Försommar möter under designveckan i Milano i april!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar