onsdag 4 november 2015

Sandberg´s Tradition

Tapetdelikatesser signade Sandberg Wallpapers i Ulricehamn
Tapetmode genom århundraden 

Kanske är det så att den monokroma inredningsvågen med dova, pastellsmutsiga väggar i allsköns gråtoner är på väg att bedarra en smula och lämna öppet för mer färg och mönster.

Kisar vi i trendkikaren så uppenbarar sig hursomhelst ett kalleidoskop av färg och mustiga mönster!

Inte minst när det gäller tapeter, där inredningskonsumenterna i dag har ett allt större och bättre utbud än någonsin.

Tapeter är definitivt på väg att slå igenom rejält, vilket vi till en del kan tacka byggnadsvårdsvurmen, digitaltryck och fondtapethypen för.

Vackra våder limtryck välkomnar vid pressfrukosten ararangerad av Sandberg Wallpaper hos Byggfabriken i Stockholm. Här  mönster Rosenholm i tre färgställningar. 
I veckan visade Ulricehamnsbaserade tapetfabriken Sandberg Wallpaper sin nya kollektion Tradition och inledde därmed även ett samarbete med trevliga butiken Byggfabriken, specialister på byggnadsvård.

Byggfabrikens härliga butik på Roslagsgatan i Stockholm. 
Miljön var alldeles perfekt för visning och information kring Sandbergskollektionen Tradition som tagits fram efter en rejäl och grundlig research kring äldre tapetmönster.

För några år sedan efterlyste Sandbergfabriken via annons i tidningen Lantliv gamla tapeter och fick ett fantastiskt gensvar, berättade Hanna Wendelbo-Hansson, designer och kreativ chef för Sandberg Wallpaper, vid pressfrukosten.

Mönstret nedan är exempelvis en vintagegoding som nu nytrycks av tapetfabriken...

Gamal godingar från förr inspirerade till Sandberg Wallpapers kollektion Tradition. Hildasro heter originalmönstret från slutet av 1800-talet, som nu kommer som limtryck i tre färgställningar. 
I kollektionen Tradition, som omfattar åtta mönster, startar stilhistoriken med barockmönstret Rosenholm och Stola från 1700-talet och avslutas tidsmässigt i jugend och 1920-talets strama nyklassicism, med mönstret Katarina.

Byggfabrikens härliga byggnadsvårdsbutik på Rosenlundsgatan i Stockholm är som klippt och skuren för Sandberg Wallpapers nya kollektion Tradition med tapetmönster från tre århundraden. 

Det är ett gediget arbete som Sandberg Wallpaper genomfört med sin nya kollektion. Resor kors och tvärs i landet till välbevarade miljöer, stora pampiga villor och herrgårdar och i arkiv.

Vissa mönster har kalkerats av i sin ursprungliga miljö och trycks nu i nya färgställningar. Andra mönster har omarbetats, allt i fabriken på en höjd ovanför Ulricehamn.

Mönster Patricia från sent 1800-tal och, till höger, mönster Edvin, båda original från 1800-talet. 
Merparten av tapeterna tillverkas med limtryck i den stora maskinen i fabrikshallen i Ulricehamn, en fantastisk process där varje färg i mönstret trycks på, vals efter vals, en och en på en enfärgad botten.

Tapetmagi kan jag intyga som haft förmånen att besöka fabriken, ett väldigt roligt nedslag i svensk hantverkstradition!

Nytryck av svensk stilhistoria i Sandberg Wallpapers kollektion Tradition. Från vänster: Mönster Stola, original från 1700-talets början. I mitten mönster Ekeblad, design Hanna Säfström, inspirerat av Stola Säteri och Eva De La Gardie. Längst till höger  Katarina, ett originalmönster från 1920-talet.  
                                     sandbergwallpaper.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar