onsdag 23 april 2014

Gröna tips..!


Försommarsol i april...

En alldeles fantastisk påskhelg fortsätter in i arbetsveckan med ett slösande solsken,  körsbärsträdet slår ut i all sin prakt och ekollonet i klarglas vecklar ut gröna blad i en rasande takt.

Tips! Nu är det quick-fix för alla som vill följa Svenskt Tenns Grand Old Dame Estrid Ericson i spåren och odla ekollon i vas att ge sig ut och skörda.

Visserligen går det att odla ekollon i vas under hela året. Men just nu på våren ligger det under ekar mängder med ekollon som börjat gro och skjuter ner sina små rötter i jorden.

Plocka försiktigt upp ollonen utan att skada de små rötterna, tvätta och sätt i en glasvas med vatten. Sen är det bara att vänta på att skotten kommer fram och den lilla eken börjar växa till sig.

Odla som Estrid ekollon i klarglasvas. Den här vasen är dock inte från Svenskt Tenn utan köpt på loppis. 

Det var på sommarhuset Tolvekarna som Estrid Ericson på 1930-talet kom på att det gick att gro ekollon i en vas. Hon formgav en enkel liten vas med en svagt vidgad hals så att ekollonet kunde placeras upprätt och slå rot.

Estrids fina lilla vas säljs hos Svenskt Tenn för 150 kronor och är ett bra presenttips att ta med till vårens kalas. 

Kika också på loppis och i andra-handsbutiker - här finns ofta mängder av fina gamla vaser med smal hals som funkar utmärkt att odla upp ekollon i. 

Några blad av skönt gröna och doftande doktor Westerlunds blomma är också fina i vas och tacksamma att odla. De får snabbt rötter och tar sig fint efter plantering. 


Lättodlade doktor Westerlunds hälsoblomma doftar och är fin att ta blad av och sätta i vas. Snart växer ut rötter och av en blad blir det snart en ny liten planta. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar