måndag 17 december 2012

Royal Goedewaagen DSGN

Vas Hollandvase, design Sander Alblas, Royal Goedewaagen DSGN. 
Blåvita anor

I närmare 400 år har nederländska företaget Royal Goedewaagen tillverkat porslin av högsta kvalitet. Med de Ostindiska kompaniernas handel med Kina kom konsten att tillverka högklassiska föremål av den vita porslinsleran till Europa.

Kungliga porslinsfabriker etablerades i många europeiska länder som produktion startade av såväl bruks- som konstföremål. Det blåvita porslinet kom att dominera helt och traditionen finns väl förankrad än i dag, inte minst hos Royal Copenhagens stora kollektion Musselmalet.
Vas Tulip Tile Decor kostar 98 Euro i Royal Goedewaagens webshop. 
Royal Goedewaagen är en flitig utställare i Milano och sticker ut med en strävan att dra den klassiska nederländska blåvita porslinstraditionen ett snäpp upp på designskalan.

Utställningarna i bland annat Superstudio Piú  under designveckan är alltid roligt utformade och sevärda med produkter i nya former och funktioner.


Pendel Lightdrops, design Robert Bronwasser, Royal Goedewaagen. 
Med nya kollektionen Royal Goedewaagen DSGN profilerar företaget sig ytterligare mot mer moderna tider. Företaget samarbetar här med industridesigner Robert Bronwasser som sedan 2008 är knuten som extern AD för Royal Goedewaagen.


Bland produkterna finns även mer traditionell design med typiskt holländska Blue Delft-dekorationer. Specialisten bakom dessa är Sander Alblas som i mer än tio år arbetar som in-house designer hos Royal Copenhagen.

I den nya DSGN-kollektionen pekar dock även Alblas mot en mer samtida formgivning hos det anrika företaget och presenterar veckade blåvita Holland Vas.

Royal Goedewaagen tillverkar alla produkter i Nederländerna och i en levande hantverkstradition sedan århundraden. Men man använder också modern datateknik med komplexa och detaljerade produkter.

Vas Blue Delft, pris 111 Euro i Royal Goedewaagens webbshop. 

Automatiserad teknik skapar nya förutsättningar för att lokalt producera kvalitetsprodukter inom möbler och inredning. Ta hem produktionen blir ett allt viktigare och aktuellt begrepp.

När låglöneländernas stigande välstånd leder till ökade lönekostnader minskar givetvis också de stora vinsterna för västföretag att producera i Asien och Fjärran Östern. Förändrade konsumtionsmönster, etik och miljö blir viktiga parametrar för att tillverka nära huvudmarknaden.

En stark förhoppning är att vi ska se en liknande utveckling som när porslinet kom till Europa.

När europeiska entreprenörer inspirerades och lärde av de kinesiska mästarna, plagierade (ooops!) maneér och stilar och skapade produktion och arbetstillfällen i de egna länderna...

Bloggen återkommer i ämnet.



                                       www.goedewaagen.nl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar