lördag 18 februari 2012

Montersvep på möbelmässa (3)

Mässmonter formgiven av Tom Dixon i samarbete med den svenske distributören Gulled.  115 av Tom Dixons lampa Bulbs bildar en 5, 75 meter hög ljuspelare. Övrigt Dixommärkt i montern är produkterna Fan Chair, Step Light, Void Light Mini och Peg. 
Bloggen laddar här det tredje och sista inlägget med nyheter från Stockholm Furniture & Light Fair. Som vanligt slogs rekord... Antalet utländska fackbesökare ökade med 13 procent mot föregående år. Mest ökade besöken från Norge, Sveriges största exportmarknad för möbler.

Totalt noterade möbelmässan i år 38 814 besök, närmare 400 fler än i fjol. Om det även kommer ut goda affärer av detta återstår att se - men även här rapporteras om positiv feed-back från mässans representanter.

Hemmet som mysig högborg var temat i Jan Rundgrens idéutställning på mässan. 
Årets hedersgäst franska designern Inga Sempé berättade roligt och avväpnande om sin designgärning på den inledande presskonferensen. Sempés produkter är finurliga och hon har vunnit ett flertal svenska och utländska designpris genom åren.

Påfallande innovativa kunde bloggen notera flera exempel av Sempés formgivning som lika gärna vara sprillans nya, trots att de har flera år på nacken. Lägg därtill tid för produktutveckling hos de producerande företagen.

 Här några exempel på Inga Sempés formmässiga snilleblixtar i svensk produktion...

Clamp Lamp, design Inga Sempé 2010 för Wästberg. 

Double Access Shelves (2008) och bored La Chapelle (2007, design Inga Sempé 2008 för David Design. 
Klong är ett kul och innovativt företag som klivit in på den svenska designarenan. Nytt i år är att hyllsystemet Totem Shelf, design Broberg & Ridderrstråle, utökats med en skrivskiva, smart lösning för små ytor och hemmakontoret. 

Totem Shelf, design Broberg & Ridderstråle, Klong. 
Totem Shelf finns även i valnöt, inte dumt alls i det trärena inredningsmodet där även mörkare träslag vinner terräng på blanka magasinsidor...

Totem Shelf i tjusig valnötsvariant. 

Här syns den finurliga konstruktionen i Totemsystemet där hyllorna fogas i varandra utan skruv/mutter. 
Fler nyheter hos Klong var bordet Plateau, formgivet av Fredrik Paulsén och tillverkat i lackerat stål med skiva i infärgad mdf. Bordet fästs samman med mässingsdetaljer och finns i två storlekar som avlastning/skrivbord och som soffbord.

Hög variant av Plateau, design Fredrik Paulsén för Klong. 

Stilig soffkompis Plateau från Klong. 
En verklig mediakändis blev raskt nya lampan Knopp, tillverkad i laserskuren björkplywood med knoppar i mässing och armatur i formpressad björk. Bloggen gillar också den härligt dekorativa varianten på lampboll som lyfter de flesta interiörer. Finns även i helt trären variant, design Ania Pauser.
Knopp, design Ania Pauser för Klong. 
Stolab har tillverkat massiva trämöbler i Sverige sedan 1907. Företagets verkliga storsäljare är Carl Malmstens eviga pinnstol Lilla Åland, formgiven för 70 år sedan. Jubileumet firas med nya färger på pinnstolsklassikern och en specialkollektion små ministolar för samlarna.
Specialpresent till Malmstensentusiaster, Lilla Åland i miniformat, från Stolab. 

 Visst är den också fin, Malmstens klassiker, pinnstolarnas pinnstol. Här med armstöd runt köksbordet. Stolabs smarta idé att för några år sedan starta produktion av Lilla Åland som gungstol och introducera pinnfavoriten i blankt svart satte fart på pinnstolstrenden.

Lilla Åland från Stolab i Småland. 
Stolab står själva för ett nytt gott exempel på pinnstol i Miss Holly, design Jonas Lindvall, som kom förra året. I år följs stolen upp med ett bord, tillverkat i massiv ask eller björk och tio olika valbara betser, naturlack eller vitolja. Kika in på www.stolab.se..

Åtskilliga designer jobbar vidare med det pinniga stoltemat och ett flertal nya varianter noterar bloggen i årets möbelskörd, bland annat från möbelföretagen Hans K och Albin i Hyssna. Googla bara pinnstol..!
Saga, design Bruno Mathson 1974, i svart läderkostym.
Malmsten och Mathsson - en verklig drömduo när det gäller svensk tidlös formgivning. Saga är namnet på en arbetsstol, där Bruno Mathsson 1974 utvecklade sits och ryggstöd för en god kroppshållning vid arbetsplatsen. Stolen Saga är huvudprodukt hos familjeföretaget Support Design i Sunne som marknadsför produkterna under kollektionen Sagastolen. (www.sagastolen.se)

Gissningsvis är Saga en stol som vinner nya fans som söker coola produkter för arbetsplatser både på stora kontor och in-house i hemmet. Ett närmast skulpturalt och användbart designobjekt i blänkande svart läder kan ju lyfta vilket tristnissekontor som helst.

Mer om kontor - ljudabsorbenter är en produktgrupp som ser marknaden våras. Det duggade tätt av nya ljudabsorbenter i montrarna hos Offecct, Abstracta, Kinnarps och KA Andersson & söner.

Färgstämda Sono by Borks, design Friis & Moltke, från Abstracta.
Moderna kontorsmiljöer med öppna planlösningar och spännande arbetsplatser i renoverade industrimiljöer ställer självklart stora krav på en vettig ljudnivå. Ny textil och form skapar också ljudabsorbenter som blir mer hippa inslag på kontoret.

Oktav ljudabsorbent, design Christian Halleröd för Kinnarps.
En hel del ny design från producenter inriktade på offentlig miljö låter sig väl placeras även i hemmen. Exempelvis sittmöbeln Meet (nedan) med förvaring under locket med pigga färgade sittdynor.
Sittmöbel/papperskorg Meet, design Daniel Lavonius Jarefeldt/Josef Zetterman/Johanna Munck af Rosenschöld hos Tengbom Arkitekter för Abstracta. 

Bord Blend, design Hee Welling för Voice. 

Danske designern Hee Welling har ritat bordet Blend för svenska Voice. I år dateras bordet upp i fler storlekar med tjockare skiva (16 mm) och finns i vitt laminat, svartbets samt askfanér. Funkar lika bra på kontoret som i matrummet hemmavid.
Här Blend med trärena förtecken, design Hee Welling för Voice. 
Förvaringsskåpet No 216 formgivet av Jesper Ståhl för Voice har varit en verklig mediabebis och dykt upp i flertalet svenska inredningsmagasin där alla påfallande ofta är på samma sockerbit samtidigt. Det är som om landets inredningspress far iväg på gruppresa i möbeluniversum...

No 216, design Jesper Ståhl för Voice. 
Skåp No 216 utgår från ISO-216 standarden som definierar A4 papprets proportioner och storlek, där en halvering av ytan på längden ger en hälften så stor yta, men med samma proportioner. Hela skåpets storlek motsvarar A0 och varje lucka sin egen storlek i A4-standarden ända ner till A8.

Skåpet är inte nytt, men lanseras på mässan i nya färgställningarna rosa-lila och vitt. Rosa/lila är också färger på Bolons nya golvkollektion Create. Bloggen gillar verkligen detta coola svenska företag som väver spektakulära vinylgolv, en unik produktion i egna fabriker i Ulricehamn.

Fina vävda vinylrutor från Bolon. 
Bolon ägs och drivs av systrarna Annica och Marie Eklund i tredje generation och de har utvecklat företaget från ett traditionellt väveri till ett designvarumärke med fokus på innovation, kreativitet och miljötänkande.
Smart och snyggt i nya Create från Bolon i Ulricehamn. 
Mönster och färger presenteras likt modekollektioner och som svensk besökare de senaste åren vid Milanos designvecka har man inte utan stolthet noteras Bolons snygga montrar och marknadsföring. Företaget samarbetar även med välkända designer, nu till mässan är det franska arkitekten Jean Nouvel som agerar partner och utformade Bolons spektakulära monter vid Stockholm Furniture Fair.

Snygga vävda svenska vinylgolv, hurra för Bolon! 

Bolon blev först berömda utanför Sveriges gränser och 97 procent av produktionen går också på export. Här hemma är Bolon partner i Fotografiska bland annat. Nya kollektionen Create erbjuder många möjligheter, färgerna växlar och kollektionen finns i tio olika designutföranden, hälften enfärgade och hälften mönstrade. Supesnyggt tycker bloggen om vinylgolven som är en nytolkning av klassisk Art Deco.

En stil lika snygg då som nu. Ett litet span här i bloggen innan vi stänger rapporterande från Möbelmässan är att just Art Deco knappar in på 40- och 50-talet i den allomfattande retrovågen i inredningsmodet...

                               Trevlig lördag - vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar