onsdag 15 februari 2012

Montersvep på möbelmässa (2)

Sektionsoffan Join får i år soffbord med skiva av Kinnekullesten, design Emma Olbers, från Ire. 
Här presenterar bloggen lite fler nyheter från Stockholm Furniture & Light Fair. Flexibel inredning med byggbara soffor och bokhyllor ser vi flertalet bra exempel på. Livet i dagens moderna bostäder med öppna planlösningar kräver månne möbler som tillåter oss att skärma av och skapa rum-i-rummet?

Arkitekternas vurm för öppna ytor, ljus, rymd och stora fönsterpartier är närmast allenarådande i dagens bostadsbyggen. Lite enklare än att bygga mellanväggar är blir det onekligen att möblera i sektioner och gruppera soffor, hyllor, bord och sidobord i mysiga mindre grupper.
Byggbart bakom soffryggen, nya hyllan Join, design Emma Olbers, från Ire. 
Låga bokhyllor bakom soffryggen är en bra idé. Ire presenterar en ny hylla tänkt i kollektionen Join, där sektionssoffan med samma namn ingår. Fin design av Emma Olbers.
Smallroom soffsystem, design Ineke Hans, från Offecct. 
Smallroom presenterades i Offeccts monter, ytterligare en variant på att bygga in och skärma av. Sektionerna går att få i olika höjd och bredd och kan bli helt omslutande eller lite halvöppna helt efter önskemål.
Stol Moment med ställbar inbyggd skiva, design Khodi Feiz, från Offecct.
Moment heter stolen, även den presenterad i Offeccts monter och ett exempel på hur funktion fyller ut formgivningen. Här är det tänkt att vi sitter med vår dator eller läsplatta och då behöver ett litet fällbart bord som ingår i stolens konstruktion. Eller kanske en tekopp, föreslogs vid visningen.
Stapelbar stol Lite och nya bord Lite, design Broberg & Ridderstråle, från Offecct. 
Stapelbart, lätt att ta fram och plocka bort är ytterligare ett tidens tecken i skörden av möbelnyheter. Lite heter stapelbara stolen och bordet, formgivning Broberg & Ridderstråle. Smart i compact living och på det lilla kontoret, tycker bloggen.
Hopfällbara Lite väger 10 kilo. 
Förvaring fanns goda exempel på. Nedan byrå Mama Look, design Anna Kraitz från Källemo. Benen liknar piraternas träben och handtagen är flätade i läder.
Byrå Mama Look, design Anna Kraitz, från Källemo. 
Fåtöljen nedan heter Continental och belönades med Elle Interiörs designpris. För formgivningen står flitiga trion Claesson/Koivisto/Rune och tillverkaren heter Swedese. Materialet är stålrör och läder, formen är omslutande och inbjudande.

Fåtölj Continental, design Claesson/Koivisto/Rune, från Swedese. 
Pris i fjol fick formgivaren Staffan Holm för pallen Spin, då var det Sköna Hem som stod för utmärkelsen. Pallen krävde sin produktutveckling hos tillverkaren Swedese. I år får pallen Spin högre höjd och blir en barstol med metallringsäkrade ben.

Pall Spin, design Staffan Holm, i årets högre version som barpall, från Swedese 
Nedan ytterligare ett exempel på flexibelt och fällbart. Bordet heter Ballerina och för formen står möbelnestor Åke Axelsson hos Gärsnäs.

Bord Ballerina, design Åke Axelsson, från Gärsnäs.

Hopfällbar Ballerina/Gärsnäs. 


Lampa Orbit, design Johan Lindstén, från Gärsnäs. 
Trärena möbler och detaljer fortsätter att dominera i nyhetsflödet. Som trebenta (!) lampan Orbit med fin liten lamphuva från Gärsnäs.

Hyllsystem Slice, design KIBISI KB1, från & Tradition. 
Mer byggbart. I platt paket kommer hyllan Slice som fogas samman genom att delarna skjuts på plats i skåror. Från danska &Tradition, ett av de svenska inredningsstajlisternas favoritföretag.
Mass Light, design Norm Architects NA5, från &Tradition. 
Lampar i klasar, inget nytt visserligen, men Mass Light är en trevlig variant på temat, design Norm Architets från &Tradition.
Hoof Lounge Table SW2, design Samuel Wilkinson, från & Tradition. 
Runda småbord i olika storlekar och höjd, lättplacerade och enkla att flytta runt såg bloggen faktiskt rätt så många exempel på i mässans montrar. Hoof Lounge Table med vässade ben är ett exempel.
vvvv
Addit modulsoffa, design Anya Sebton för Lammhults. 
Skön att sitta i är Addit modulsoffa, formgiven av Anya Sebton. Soffans delar fogas samman med en magnetkoppling och hörsektioner, bänk och ryggförsedda sektioner kan varieras helt efter behov och utrymme.
Grön variant på Addit, design Anya Sebton för Lammhults. 
Gräva i arkiven, relansera gamla formgodingar, lacka storsäljande pinnstolar i nya färger, snegla på retrolinjer i nya möbler - jo, det vurmas för tidigare decennier lite varstans hos de utställande företagen. Något företag anlitar designer i ropet att rota i arkiven och uppdatera äldre design. Andra företag, som Lammhults, gör en relansering av klassiker i S70 serien, formgiven av Börge Lindau och Bo Lindekrantz.

S-70 klassiker på bananan, design Lindau/Lindekrantz för Lammhults. 

Möbelserien S70 lanserades 1968 och innehöll då bland annat en soffa, en fåtölj, en pall och en garderobsstake. Nu kommer S70-soffan och S70-4 fåtöljen i nyproduktion och kompletterar pall och klädhängare som tillverkats alltsedan premiäråret 1968.

Hållbar design är härligt! Frågan är väl hur många av årets svenska möbelnyheter som blir liknande klassiker. Vi ser i alla fall ett glädjande nog ett ökat fokus på god produktion och kvalitet och det räcker en bra bit tycker bloggen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar