måndag 16 januari 2012

Vikt va´de´på Hallwylska!

Stilig svan i hårdstärkt linne. 
Konstfullt vikta linneservetter paraderade på borden hos bättre bemedlade familjer förr. I dag är det få som behärskar konsten att bryta servetter. Men boka redan nu Mästerverk av linne - en av vårvinterns spännande utställningar som arrangeras på Hallwylska Museet i Stockholm. 

Här visas nämligen verk ur händerna på Joan Sallas som är internationell expert och forskare i servettbrytning. På plats i museet viker och monterar Sallas häpnadsväckande servettkreationer av hårdstärkt linne. 



En liten sköldpadda - så kan också en servett se ut! 
Bloggen har tagit del av Sallas vikta konstfärdiga verk - meterlånga ormar, fiskar, fåglar, slott och fontäner, många med anor bort mot 1500-talet och servettbrytningen samt origamins ursprung. Själva hantverket är förknippat med stor yrkeshemlighet, såklart! 


Joan Sallas vet hur man åstadkommer rätt stuk på servetten. 
Missa inte chansen att kika på både historiska och moderna servettbrytningar, förgängliga verk med kort livstid! Efter några månader förlorar de små vikta, vita skulpturerna sin spänst. 
Gör-såhär i bok om servettbrytningens konst. 
Utställningen på Halwylska berättar också om servettens ursprung och skiftande användning genom tiderna inom olika samhällsklasser. Museet ordnar också särskilda visningar då både barn och vuxna får prova på att vika en liten egen linnesvan eller så...
En fyrkantig linneservett har blivit - dubbelhövdad örn!
                     Utställningen visas på Hallwylska museet 17/2-19/8. 
                                            www.halwylska.se                

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar