måndag 28 mars 2011

Vårgrönt på Nordiska Trädgårdar

Drottningholms slottspark kom på tredje plats i tävlingen om Årets idéträdgård 2011. "Förmedlar barockens färgprakt i såväl trädgård som klädedräkt och det stilla knastret från trädgårdsgången för oss ut ur drömmen till verklighetens park och ett kommande besök", lyder juryns bedömning. 

Nordiska Trädgårdar är som namnet antyder Nordens största publika trädgårdsmässa. Mässan arrangeras på Stockholmsmässan och samlar runt 400 utställare och lockar drygt 55 000 trädgårdsentusiaster.

I helgen avslutades årets mässupplaga och bloggen var på plats på att kika på idéträdgårdar, handla de oumbärliga trädgårdshandskarna och leta tips och gröna, sköna visioner.
Blå, blå vindar på balkongen.
I år saknades dock den där riktigt härliga och generösa inspirationen som vi varit så bortskämda med på Nordiska Trädgårdar. Några skickliga inspiratörer, kreatörer och klassträdgårdar ställde inte ut och mässans fokus hamnade mer på produktpresentationer och försäljning.

Nykomlingen Gro Form belönades med första pris som Årets idéträdgård 2011.  "Med ett nutida urbant uttryck förmedlas verklighetsnära idéer på ett överraskande sätt och med lågmäld humor", enligt juryn. 

Till skillnad mot rena fackmässor är monterutbudet till allmän försäljning på den publika Nordiska Trädgårdar. Det var också lång kö till montrarna med små pelargonsticklingar, lökar och knölar som erbjuds till verkliga specialpriser.

Enligt Stockholmsmässan handlas det växter och trädgårdsprodukter för hisnande 50 miljoner kronor under fyra mässdagar!

Samlarsinne är namnet på balkongen med den slitna grensoffan, gamla krukor och en patinerad trädgårdskanin. 

Rosa blad i vattenbad i montern hos Wij Trädgård. 

En sakral installation från Rottneros park som vann andra pris i tävlingen Årets idéträdgård. "Med historisk förankring och ett stramt modernt formspråk förmås betraktaren uppleva hur omsorgen om detaljen skapar en välkomponerad helhet", tyckte juryn. 

                                                                www.nordiskatradgardar.se
Foto: Stockholmsmässan

1 kommentar: