söndag 4 oktober 2015

Mariano Fortunys tidlösa design

Den ikoniska golvlampan, den plisserade Delphosklänningen, fantastiska mönster på tryckt sammet och fotografier - innovativ och tidslös design skapad av allkonstnären Mariano Fortuny.
Ett innovativt konstnärsskap! 

Utställningshösten rullar vidare med Mariano Fortuny - Modeskapare och allkonstnär som visas i Hallwylska Museet i Stockholm. En utställning som klippt och skuren för detta fantastiska hus med all sin kvardröjande atmosfär från en svunnen, exklusiv livsstil.

Upprinnelsen till Hallwylskas utställning är en målning av Nils Dardel, föreställande de fyra döttrarna i familjen Hallwyl iförda slinkiga klänningar i plisserat siden.

I början av 1900-talet var dessa klänningar - Delphosdräkten - högsta mode. Och kreatören var Mariano Fortuny...

Fyra döttrar Hallwyl iförda Delphosklänningar signerade Mariano Fortuny. Verket heter Drömmar och Fantasier och är målat av Nils Dardel.
Inspiration till de delikata, kroppsnära och plisserade kreationerna hittade Mariano Fortuny i antikens Grekland. Via en innovativ teknik kunde det högkvalitativa tunna sidentyget veckas i en tät plissering och syddes upp i enkla hellånga modeller.

Plaggen var helt enligt dåtida konstnärliga mode. Men det var dyrt och plagg endast för kvinnor om kunde kosta på sig en friare livsstil - artister, mecenater, skådespelare.

Många av dessa föregångskvinnor ingick i det konstnärliga och penningstarka entourage som omgav kreatören Mariano Fortuny.
Enkla linjer där material och mönster talar och detaljerna är få. Här en Delfiklänning i plisserat siden med inslag av Muranopärlor i glas och en tunn sidenkaftan med tryckt mönster. 
Mariano Fortuny föddes in i en konstnärlig borgerlig spansk familj och studerade en mängd konstformer samt även fysik, optik, scenografi och fotografi.

Fortuny visade tidigt en unik förmåga att kombinera konstnärsskap som oljemåleri med de tekniska innovationerna, vilket möjliggjorde att han kunde sätta spår inom så många verksamhetsfält.

En ung Mariano Fortuny med sin kamera. 
I Hallwylska Museets utställning visas kläder, belysning, mönster, textilier, fotografi och mycket är präglat av Mariano Fortunys inspiration från Orienten.

Han var en av dåtidens orientalister som starkt inspirerades av såväl klädstilar som mönster från antikens Grekland,  Egypten, Persien, Turkiet och Bysans.

Belysningskonstverk. Tryckt siden i den hängande pendeln som välkomnar i Hallwylska Museets Fortunyutställning
Mariano Fortuny bosatte sig i Venedig där han inrättade en ateljé och bostad i palatset Pesaro Orfei.

Fortuny startade i Venedig även produktion av plisserade och tryckta textilier. Tyger av yppersta kvalitet beställdes från bland annat Japan och tekniken att trycka, färga, måla och plissera utvecklade den innovative Fortuny till fulländning.

Fortuny arbetade som scenograf och skapade också belysning för teaterscenen. Han tog patent på en del uppfinningar och Fortunys belysningssystem används än i dag.

Plisserade Delphosklänning med Muranopärlor och foto från butiksfönster i Paris. 

Framgångarna med textilier och mönster ledde till att Fortuny öppnade ateljébutiker i Paris, London och New York och hans plagg bars av kända skådespelerskor som Sarah Bernhardt och Isadora Duncan bland andra. 

Tidlöst mode. Sidenklänning med gyllene tryckt mönster. 
Stilmässigt var Mariano Fortunys silhuetter rejält annorlunda än det korsetterade mode som varit rådande under slutet av 1800-talet och i början på 1900-talet.

I Mariano Fortunys plagg fick materialet tala i lösa och lediga modeller. De plisserade och draperade plaggen hade vidd och rörelsefrihet.

Tryckta plagg i silkesammet i raka modeller med vidd och rörelsefrihet. Mariano Fortuny skapade ett nytt mode för kvinnor inom konst och teater och hos den upplysta, penningstarka överklassen som fanns i världsstäder som Venedig, Paris, London och New York. 
Men det kostade att klä sig moderiktigt bohochict och inte alla kunde betala för de extremt exklusiva plaggen. Prismässigt låg Mariano Fortunys kreationer på motsvarande 50 000- 100 000 kronor i dagens penningsvärde...

Ikoniska plagg och belysning...
Den fantastiska strålkastaren (se bild ovan) skapade Mariano Fortuny 1907 för teaterscenen. Men lampan med sin trebenta ställning, stora skålformade halvglob med gyllene insida och synligt ljusrör blev en sann designikon.

Fortuny heter lampmodellen som tillverkas i dag av italienska. I vår moderna tid har belysningen Ledteknik och lampan finns i flera utföranden, exempelvis helt i vitt för den som vill inreda ljust och fräscht men...

 Fantastisk Fortunybelysning i produktion hos italienska Pallucco. 
... Mariano Fortunys klassiker finns också precis som förr med svart med den gyllene insidan - en tidlös designikon - och drömma kan man ju alltid!

Även modemässigt har den store kreatören fått sentida efterföljare och modeskapare som Issey Miyake, Mary McFadden och Roberto Capucci har alla inspirerats av Mariano Fortuny.

Mariano Fortuny blev 78 år och avled i Venedig i maj 1949. 
Missa inte utställningen med Mariano Fortunys verk i Hallwylska Museet! Utställningen pågår fram till 10 januari 2016.

                                       hallwylskamuseet.se

PS
Läs mer om Mariano Fortunys belysning för Palluco i inlägget Ljusa nyheter här i bloggen under etikett Belysning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar