tisdag 22 november 2011

When in Rome...

Ponte Sant´Angelo med Castelo Sant´Angelo till vänster. 
 ... några dagar i slutet av november knockas bloggen av färgerna, ljuset, värmen och skönheten i den eviga staden Rom. Blå himmel lyfter livet, solen värmer och broar och byggnader speglar sig i Tiberns stilla vatten.

Höstprakt i världens vackraste stad. 
Den svenska glåmiga tristnissehösten bleknar bort under långa strövtåg genom gränder, längs små gator, över torg och piazzor och vi möter Rom under några alldeles underbara dagar off-season.

Ponte Sisto i dubbel upplaga. 
Lady & Lufsenland i Trastevere. 
Lunch på en Osteria någonstans i Trastevere, stadsdelen där tiden tycks ha stått stilla, åtminstone de senaste 150 åren. Bakom de flagnade fasaderna och gistna fönsterluckorna bor alla de som ser sig som de verkliga romarna...

Mjukt faller vecken och rosettens band i den tusenåringa marmorn. 
Ett milt ljus förstärker även mild terrakotta och ljusa sandnyanser i Roms hisnande historiska lämningar. Magnifika och magiska möter de ständigt i stadens puls. Panthéon, Forum Romanum, Colosseum, Palatinen... nära, nära kommer vi ett Rom och dess invånare för två tusen år sedan.
Kryssvalv, vitkalkade väggar och julgranen upp och ner. 
Omtumlade sjunker vi ner i hotellets mjuka linnefåtöljer för en lugn stund och ett gott glas vin innan det blir dags att vandra iväg några kvarter över kullerstenarna till en av kvarterens små restauranger med rutiga dukar och en vällagad meny.

Nej, det är ingen filmkuliss. Rom är alldeles, alldeles på riktigt!
Bloggen återkommer med mer intryck från den italienska huvudstaden. Missa oss inte!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar