torsdag 24 november 2011

When in Rome... (2)

Prinsessa på Vespa i 50-talets Rom. 
Eviga filmikonen Audrey Hepburn är för evigt förknippad med den eviga staden via filmen Roman Holiday från 1953. På svenska heter filmen Prinsessa på vift och handlingen handlar just om en prinsessa som gör uppror och smiter iväg för att upptäcka Rom på egen hand.

En snygging dyker upp i Gregory Peck som spelar en amerikansk journalist som jagar sitt livs scoop - han känner nämligen till att vackra Audrey inte är en vanlig tjej på Vespa, utan en kunglighet.

Nåja, det går ju som det går med de undersökande journalistiken, för givetvis blir Peck förälskad i flickan med rådjursögonen.

Hand i hand på Spanska Trappan. Prinsessan Ann (Audrey Hepburn) och Joe Bradley (Gregory Peck) i filmen Roman Holiday från 1953. 

Prinsessa på vift blev Audrey Hepburns stora genombrott och Vespaturerna (där hon körde honom!) genom Rom blev några av filmhistoriens mest klassiska scener. Audrey själv vann för evigt romarnas hjärtan genom filmen och senare sitt äktenskap med den italienske läkaren Andrea Dotti. I många år bodde Audrey också i Rom med sin man och sonen Luca.
Museum Ara Pacis ställer ut sin favorit Audrey. 
Bloggen möter också Audrey i Rom! Vi snubblar över henne i utställningen med samma namn på Ara Pacis museet. Här visas drygt 150 coola bilder på Audrey från 50-talet och framåt. Privata bilder, bilder tagna i filmsammanhang, Audrey köper blommor, går ut med sin lilla Yorkshireterrier, arbetar för Unicef. Alltid lika närvarande och vacker.

Alla romares Audrey i bokform. 
Moderiktiga Audrey skapade alltid followers, men ingen kunde som hon bära upp de platta ballerinaskorna, scarfen runt halsen, den snälla blusen med uppkavlade ärmar. Eller senare, när de nätta 60-talskapporna synkade så snitsigt mot de stora svarta glasögonen och håret i knut.

Audrey Hepburn dog i cancer 1993 endast 63 år gammal. Missa inte en fin utställning om en av den vita dukens verkliga prinsessor om du har vägarna förbi Rom. Audrey i Rom pågår fram till första veckan i december.


Spanska trappan i novembersolen och där uppe vid tornen stod de ju en gång vackre Audrey och snygge Gregory. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar