lördag 1 oktober 2011

Philips i Palatset

Ett magnifikt hus öppnar upp på Riddarholmen. 
I dag öppnar Palatset på Riddarhuset i Stockholm. Det är den magnifika byggnaden Riksarkivet som väckts ur sin Törnrosadröm och uppstår som aktivitetshus för barn i åldrarna 6-18 år. Bloggen har premiärvandrat i det otroliga tegelpalatset och intrycket efter renoveringen är - världsklass! 

Renoveringen av byggnaden som har en yta av 5 000 kvadratmeter har tagit två år. Gjutjärnsornament, stuckaturer, kakelmosaikgolv och fönster har tvättats och all gammal inredning putsats upp. Byggnaden, har givetvis ett omistligt kulturhistoriskt värde med sin evakueringsbana för böcker, arkivskåp, trappor och hyllor.

Philips har i samarbete med ljusdesignföretaget Inwhite engagerats för att skapa rätt betlysning och effektljus i byggnaden. Till 90 procent är det Led-ljus i hela Palatset, även i de gamla armaturerna som tagits ner, renoverats och försetts med 1 456 armaturer fördelade på 50 rum och åtta våningar...
Magiskt i makalösa Palatset. 
Resultatet är fantastiskt. Vackert vardagsljus lyser försiktigt upp och vägleder, mystiskt efffektljus förstärker den otroliga byggnadens detaljrikedom och skapar en fantasivärld för stora och små. Huset bjuder även massor av aktiviteter, det finns bibliotek, film- och musikstudio, scen, butik, restaurang och mycket mer. 

För scenografin med bland annat grupper av gamla sammetssoffor, fåtöljer och fransprydda lampskärmar står scenografen Maria Sohlman som gjort ett lysande arbete för att välkomna till en Harry Potter-inspirerad värld lagom till premiären.  

Magiskt ljus i Palatsets trapphus. 
Kritik har riktats mot att verksamheten inte öppnar med det man utlovat, projektet har kostat långt mer än budget, man håller endast öppet för allmänheten på helger och entréavgiften på 120 kronor per person är förhållandevis hög. Må så vara, men bloggen hoppas ändå att många bokar event i byggnaden dagtid så att Palatset hittar rätt även i långa tider framöver.

Och att bara komma innanför väggarna och vandra runt i detta enastående välbevarade och coola hus är värt en dryg hundralapp. Så missa inte ett besök i Palatset på Riddarholmen!

                                        www.palatset.se

2 kommentarer: