söndag 22 januari 2023

Montersvep på Heimtextil 2023

 

Ett vävt motiv från Venedig täcker monterväggen hos spanska textilproducenten Viuda de Rafael Gandia på Heimtextil. 


     Blickfång i mässgångar

Konstnärlig inspiration, kvalitet i produktion och vintagekänsla var återkommande inslag hos utställarna på Heimtextil i Frankfurt. 

Färgstark bäddtextil, väl avvägda naturnyanser och retromönster lyfter kommande säsongers textila inredningsmode.  

Häng med på ett montersvep!

 Amerikanska Nautica har sedan starten i början av 1980-talet växt till ett globalt varumärke inom livstil, med såväl kläder som bäddtextil. Mexikanska konstnären Frida Kahlo inspirerar till en ny kollektion. 

Designgiganten Mooois djungellika och unika mönster går att få hela vägen in i sovrummet. Här är det fjolårets kollektion baserat på temat A Life Extraordinary som lockar i mässmontern hos nederländska textilproducenten Beddinghouse. 

 Familjeföretaget Beddinghouse grundades 1978 och är den ledande tillverkaren av bädd- och badtextil i Benelux. Företaget är ett väl utvecklat nät av producenter. Förutom det egna varumärket Beddinghouse sker tillverkning på licens för kända varumärken som Pip Studio och Oilily.
 Här är Vincent van Goghs blomstermönster uppbäddade i en stor jubileumskollektion, ett samarbete mellan Beddinghouse och Van Gogh Museum i Amsterdam. 


Premiumkollektionen Van Gogh omfattar även accessoarer som handdukar och morgonrockar med förstorade mönster från konstnärens färgstarka verk. 

Hos holländska familjeföretaget Ekkelboom inspirerar naturen, som är i barnkollektionen Wild Woods med rävar på bäddtextil och accessoarer. 

Ja, vad ska pryda ett påslakan från Holland om inte tulpaner? Här  är de naturtrogna och gigantiska och pryder påslakan och kuddar hos Ekkelboom. 

Lavendeltoner i mood board hos stora spanska textilproducenten Manterol Casa, fina nyanser som tillsammans med ljust grönt dominerade i en av Manterols nya bäddkollektioner. 

Naturfibrer i textilt mood board presenterades på monterväggen hos spanska familjeföretaget Rafias Prisim. Resor till modestäder som Milano och New York och samarbete med designhögskolan i Buenos Aires daterar upp företagets formgivning. 

Vintagerosor är evigt à la mode. Här ett fint mönster tryckt på vit botten hos italienska Castiglioni, grundat redan 1919. 

Den anrika brittiska textilindustrin var väl representerad på Heimtextil 2023, där nätverket UKFT är en informativ och samlande representant och arbetar för textilföretag inom såväl mode som inredning. 
Ett av textilföretagen är snart hundraåriga Edinburgh Weavers där mönstrad textil i linne dekorerade en montervägg som vackra scarfs.

Här ett av mönstren på monterväggen hos Edinburgh Weavers i sköna retrofärger.

Textil godbit - härlig och inspirerande i mönster och färg där de syrenfärgade nyanserna lyser så perfekt. Edinburgh Weavers/Heimtextil 

             PS...
För en textilnörd är en mässa som Heimtextil en sann utmaning. Förutom att rapportera branschnyheter, blir utbudet textil i montrar, på väggar och i utställningar ett härligt och inspirerande lyft och en viktig källa till kunskap och kreativitet.  

Så till sist i rapporteringen från Heimtextil 2023 kommer här några personliga favoriter - enjoy!

Los Angeles-baserade textilleverantören Morgan Fabrics har ett nätverk av tillverkare samt designkontor i LA och Shanghai. Akvarellkänsla och fina genmetriska färgfält i detta textila exempel, ett konstverk på monterväggen.  

Graffiti i snirklar och fina nyanser i grönt/beige/gulbrunt där sprutfärgen i motivet knappt syns ha torkat. Morgan Fabrics/Heimtestil. 


Heimtextils finast inredda monter, där klädda textila moduler i olika geometriska former bildar skärmväggar i utställningen. Art Textile Fabrics and More heter företaget och ingår i  familjeföretaget Molteni med bas strax söder om Como i Italien.
 
Nyheter fint exponerad med konstverk på monterväggen, hur fint är inte det? Bra tips för den som hittar ett vackert tyg, klipp till och rama in!

Ingen dum färgkombo med röda och bruna toner att matcha mot beige soffa, smart sätt att lyfta en monoton färgskala som dominerat inredningsmodet alltför länge. Satsa på färg och konst som Art Textile på Heimtextil 2023.


 
    heimtextil.messefrankfurt.com
                                        

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar