onsdag 6 november 2019

Grattis, Norrgavel!


      "Hur kan inredning vara viktigt...

Skalsoffa 100, formgiven av Nirvan Richter för Norrgavel. 

         ...när världen ser ut som den gör?" 

Vi har samlats till pressvisning en tidig höstmorgon i möbelföretaget Norrgavels butik i Stockholm. Mannen som ställer frågan, Nirvan Richter, formgivare och grundare av Norrgavel, anser att människan ställt till det för sig genom omättligt begär, livsstil och konsumtionssätt. 

Men vi behöver inte ge upp, bli domedagsprofeter, menar han. Med sitt företag och sin formgivning vill Nirvan Richter däremot täcka behov på ett vackert och hållbart vis - över tid och ur miljöperspektiv. 


Nirvan Richter, arkitekt från KTH och snickeriutbildad vid Carl Malmstensskolan, grundade sitt företag Norrgavel 1991. Namnet kom till av en slump, valt efter just en norrgavel på familjens hus i Lund.  
Det är en lite ovanlig pressvisning vi bjudits in till. En timmes introduktion, presentation av den nya skalsoffan och ett föredrag av Nirvan Richter kring hans designgärning och företagsresa. 

Någon i pressuppbådet skruvar på sig, någon sneglar på sin klocka. Själv känner jag däremot en stor tillförsikt, äntligen och härligt, nu blir det substans.

Nu något annat i stället för de gängse pressträffarna som tyvärr alltmer tenderar till ytligt influensermingel där mål och mening tycks vara att fånga selfiebilder och bli kändisplåtad. 

Nu följer i stället en timmes intressant föreläsning kring
formgivning, visioner och företagande, miljömedvetenhet, material och tillverkning. 

Bara att applådera och säga Grattis, Norrgavel! 

Trots tuffa tider, företagsmässigt och privat med förlust av ett barn, har Nirvan Richter i snart trettio år hållit fast vid sin vision kring möbelskapande. 

Butiken på Birger Jarlsgatan i Stockholm är inspirerande, vacker och möbelformgivningen gedigen, baserad på hantverk, lekfullhet och hållbarhet. 

Här ett svep från säsongens bästa pressvisning och lanseringen av en fantastiskt fin ny svenskproducerad, kvalitets- och miljösäkrad soffa. 

Häng med..!

Redan för 16 år sedan ritade Nirvan Richter första utkastet till den Skalsoffa 100 som lanserades av Norrgavel i oktober 2019.

Nirvan Richter skissar färg och form och det är ögongodis på en vacker träyta i butiken på Birger Jarlsgatan i Stockholm. 
Här har vi den - nya Skalsoffa 100 - med sin balaserade trästomme, soffskalet med sina mjukt svängda profilerade kant. En soffa som kan stå mitt i rummet med en vacker skulptural struktur, så fin i sin helhet. 
Längd 200 cm, djup 100 cm, byggbar med raka delar, hörn, chaise longue och med divan/öppet avslut. 
En enkel ställning, ett soffskal med fast/avtagbar klädsel...

...och med en tydlig materialbeskrivning. Var i möbelhandeln erbjuds något liknande..?
En sol för sinnen och känslor kopplat till naturens hållbara material.  

Soffplymåerna har pcketspring-spiraler innerst, gummitagel, bomullsdomestik, skyddspåse i ullfilt, stoppning av naturlatex och sjöfågelfjäder och klädsel. Allt miljöcertifierat. Men ja, naturmaterial blir nedsuttit, kuddar och plymåer måste puffas, skötas och vårdas. Men då håller de - och är också reparabla för ännu längre livsstil. 
Nirvan Richter gick arkitekutbildning på KTH i början av 1980-talet. Examensarbetet präglades av miljötänk. 

Tankar kring klimat, växhuseffekt och regnskogar, lika aktuella i dag som då för snart fyrtio år sedan. 
Norrgavels butik i två plan på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Tips! - gå dit och njut av vackra möbler och skön stämning. Provsitt hållbar, svenskproducerad och miljöcertifierad design från ett företag som faktiskt gör skillnad. 
Mitt i lokalen under pressvisningen stod nya Skalsoffa 100 påbyggd till en generös sittlounge med divan, chaise longue i beige linne. 
Mjuka, lugna färger och naturmaterial skapar en skön atmosfär hos Norrgavel.  

Naturmaterial med struktur, färg, detaljer och mönster.

Ja, så var det det där med meditationen. Nirvan hette Erik Richter fram till 1999, då han tog sitt tilltalsnamn från sin indiske läromästerare i meditation, Anand Nirvan. Meditationen är en viktig livsväg för formgivaren, entreprenören och privatpersonen Nirvan Richter. 


                 norrgavel.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar