fredag 21 juni 2019

Midsommarglöd

Kvällsljus över sommarängen, magiskt!
Trädgårdstider

Snabbt gick det, redan midsommar och som vi har längtat! 

Trädgården har tokblommat, syrenernas tid och gullregnens månad övergick i junis högsommarhetta. 

Häng med på ett trädgårdssvep där det nu är dags för prima donnan pionen att ta över showen...

             Glad midsommar!


Häng med på en trädgårdsrunda! Starten går vid pionbusken invid verandan. Drygt tjugo knoppar brister i den prima donnans rosa balklänningar.

Ser ut att bi ett rosornas år, nyponrosen tar för sig mot växthuset. Tjuvskott från stammen där inympade New Dawn knoppas. 

I växthuset krukor med skott från det osannolikt snabbväxande palettbladet! Två små skott blev starten på odlingen, fina plantor att förmera och ge bort som present. 
Vad har vi  här då? Ett helt gäng med små, små jakarandaträd. Frön som samlats under resor i Australien, Argentina och Nya Zeeland. Så vackra med sina skira gröna blad! 

Mer palettblad i kruka på terassen, tillsammans med fjärilsbuske och dahlior. Krukorna står på enkla lastpallar som målats svarta. Den främre krukan är en vanlig ytterkruka av plast som målats med restfärg från Farrow & Ball, nyans Manor House Grey. 
Skott på skott, pelargoner i tre sorter. Ja, verandan behöver oljas in, ett av sommarens projekt...
Mer pelargoner och hortensia som övervintrat i kruka i garaget och blommat alltsedan de första frostfria vårdagarna. Nu vissnar första blomningen och nya knoppar är på g.

Skott på rejäl tillväxt. Ett helt litet valnötsträd i kruka blev resultatet av det taniga lilla skott som bärgades på yngste sonen Joels innergård i Lund. 

Kryddlandet med krans av lavendel levererar alltid. Smultron, gröslök, oregano, fransk dragon, timjan, citronmeliss, salvia...och i mitten klättrar en liten honungsros mot sandstensfågeln. 
Varför klippa ner och missa allt det vackra? Stora bestånd av vitmåra och prästkrage håller stånd mot torkan och lockar bin, fjärilar och humlor lång in i den heta midsommarkvällen. I stället för en avsvedd savann som på granntomterna får gräset växa, blomma och fröa av sig.
Klipper gångar i blomsterängen runt huset. 

De stora röda höga vallmobeståndet blommade ut på några få dagar. Nu får fröhusen hänga kvar och torka till dess det är dags att skörda inför nästa säsong. 

När jag lämnade min sekelskiftesträdgård för snart tolv år sedan och flytten gick till nya huset tog jag med frön från både vallmo och bolltistel. Nu har de förmerats år efter år i ett idogt frösamlande. Ett kretslopp för att ta tillvara och skapa nytt som jag lärde mig som liten flicka och alltid funnits med i mitt trädgårdsliv. 
Fläderblommor i snåren invid silverpilen. Här inne i det gröna slingrar sig en stor och urgammal kaprifol som fått nytt liv (och stöd) av ett nyuppsatt enkelt gunnebostängsel. 

Fin kål från Australien...

...liksom rödbetor frodas i odlingslådorna på lastpallar invid garageväggen. 

Här spirar också luktärtor i olika färg, nedpetade i bananlådor på tegelpannor. 

Midsommarblomster i medelhavsvärme i den svenska sommaren. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar