måndag 19 november 2018

Från formfronten...

Glas och karaff i nya kollektionen Raami, formgiven av Jasper Morrison för Iittala.
... mycket nytt! 

Ja, nu är visningsracet igång för kommande säsongers nyheter inom design och inredning. PR-byråerna dukar upp för utvalda mediarepresentanter på små intima förhandsvisningar - eller öppnar alla dammluckor och inkluderar såväl nybakade influencer som gediget branschkunnig press till tidiga frukostevent. 

Allt för att få ut budskap om nya produkter, nya designsamarbeten, butiks- och företagsetableringar. Hur man -  vi inom etablerad media, sponsrade influencer och slutkunder - ska förhålla oss till flödet är säsongens stora knäckfråga. 

Klimatförändringar, naturkatastrofer, ekonomisk instabilitet och sviktande intäkter  på etablerade marknader, horribla krigszoner, flyktingströmmar och en rasande, rusande utveckling på tillväxtmarknader i Asien, Mellanöstern och Indien...

Komplexiteten ökar och inte en produkt säljs utan green-wash, en försäkran om ekologisk tillverkning, hantverk, gediget material etc etc etc. 

Det är onekligen tröttande och när det gäller den svenska marknaden vilar det ett lite löjligt PK-tänk kring förträffligheten i att välja - och svälja - budskap om ekogarvat skinn i lyxiga förkläden, textilier tillverkade av spill från Bangladesh textilfabriker, mjukisfiltar av återvunna PET-flaskor för att ta några exempel. 

När det faktiskt är så enkelt som att hållbart handlar om att behålla. Att inte överkonsumera, köpa nytt, byta ut, slänga bort. 

Men slutar vi handla - vad händer då med fabrikerna? Vad händer med butikerna? Vad händer med formgivarna? Vad händer med PR-byråerna? 

Vad händer med media som lever på konsumentgruppernas formintresse?

Och vad händer med oss som ju har råd och en önskan att just konsumera? 

Vi som lever i ett fredligt litet land med hög levnadsstandard, där det är ett, stundtals ångestdämpande, fritidsnöje att överkonsumera, köpa nytt, byta ut, slänga bort - vad händer?

Men detta sagt kommer här ett svep personliga favoriter från showroom och pressvisningar... 


Nystartade företaget Mylhta presenterar möbler och accessoarer formgivna av Lisa Hilland. Den omsorgsfulla och hantverksmässiga produktionen omfattar exempelvis bord där ytan komponerats i mönster av årsringar i trä och schäslonger med mjuka kurvor och klädsel i sammet. Den öppna spisen till vänster kommer från varumärket Vauni och är en skorstensfri kamin som är värmealstrande och drivs med ekosäkrat bränsle. 
I Portugal tillverkar Mimou, fint är serien där leran fått organisk bladform och fått behålla sin ljusa färg, endast bestruken med en hållbar transparent glasyr. 

En finurlig och smart nyhet i utbudet keramik för det dukade bordet presenterar Mimou i en tallrik med kapad kant. Javisst, nu blir det mer plats på bordet och tallriken kan även användas för servering av smårätter. Kreativ twist i form och funktion. 

Lite märkliga kan den te sig,  nya bestickserien Skelton, formgiven av Nendo för Valerie Objects. Mjuka kurvor i bestickskelettet gör att kniv, gaffel och sked går att hänga på kanten till skålen eller fatet. Innovativt och formfint. 

Som en dockskåpsmöbel ser den ut, mediabänken formgiven av  Roberto Lazzeroni för Poltrona Frau. Vad gör denna praktpjäs i veckans designplock? Berättigad fråga och svaret är att den anrika italienska möbelproducenten, känd för utsökt läderarbete i form av bilklädslar och lyxmöbler, nu inleder ett samarbete i Norden. 
Partner är Stockholmsbaserade inredningsföretaget Planoform och målsättningen är att nå ut med varumärket till arkitekter och inredare i projekt. 
Bloggen, som besökt Poltrona Fraus fabrik i Tolentino och sett skickliga hantverkare arbeta fram produkter, uppskattar satsningen på en ökad marknad i Skandinavien. 

Soffi heter den här pendeln och är ett samarbete mellan Poltrona Frau och danskitalienska designduon GamFratesi. Droppen i Muranoglas dekoreras av ett läderband med Poltrona Fraus bokmärke omgivet av eklöv. 

Ny teknik i form av digitaltryck skapar nya möjligheter att producera detaljerade och dekorativa mattor. Här är det svenska Kasthall som låter blomsterslingorna flöda heltäckande i den lilla baren på Banks Hotel i Stockholm. Vi har även sett fascinerande digitaltryck på mattor hos Marcel Wanders varumärke Moooi. Mer att vänta i Milano i april...
Pressvisning...

Det är en tidig disig novembermorgon och den stora PR-byrån bjuder in till pressfrukost i en flaggskeppsbutik.  

– Ursäkta, kan du ta från det där fatet istället! 
Rösten är lite smått befallande och jag vänder mig om. 
Hon står med sin mobil i högsta hugg, böjer sig fram över det uppdukade frukostbordet. 
– Jag tänker ta en bild på minipajerna och vill inte att det ska synas att man tagit någon!
– Du kan ta från det där fatet istället, säger hon och pekar med mobilkameran på fatet intill. 
Dessvärre är hennes beteende långtifrån unikt. Fortfarande finns det bloggare, influencer och journalister som ser som sin främsta uppgift att fotografera frukostfrallor och drinktilltugg. 

Vid en varumärkeslansering tidigare i höst fick inbjudna gäster ställa sig i kö och vänta ut en influencer i full färd med att hitta rätt vinkel i raderna av smoothies, avokadomackor och granolaglas.

Bloggens tips är att PR-byråerna lägger upp pressbilder på gratis bjudmat vid event - så minimerar vi tidsödande trams och ohövligt beteende. 

Så - även med detta sagt rundar vi av rapporterandet med två formgivna höjdpunkter. 

Men missa inte veckans designplock och kommande förhandsrapportering kring mässåret 2019. Återkommer också såklart till konsumtion, marknad, handel och vandel så - Stay tuned!


Alvar Aaltos praktfulla, vackra, tidlösa design rules! Vasen Savoy med sin böljande form kommer nu i en vacker oceanblå nyans. En sann formfavorit!

Brittiske formgivaren Jasper Morrison är känd för sitt balanserade, stilrena formspråk, en grundmurad känsla för material och hantverk och en stor omsorg kring samarbeten med producenter. För finska Iittala tog det hela tio år från den första kontakten, tills kollektionen Raami fanns framme och i produktion. 
Raami betyder ram på finska och med produkterna i glas, keramik och trä ramar Jasper Morrison också in form och funktion för det dukade bordets tillfällen. Här finns koppar och kannor för frukost, här finns matporslinet med sin smarta dekorativa kant, här finns serveringsbrickan i trä och här finns glas för dryck och ljus. Vackert transparent i färg och med de karakteristiska räfflorna på insidan är dricksglaset fint i sin beständiga form. 
Liksom Morrisons långlivade samarbeten med företag som Maruni, Emeco, Fredericia håller vi kollektionen Raami som ett gott och hållbart formsamarbete helt i Alvar Aaltos anda. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar